Крок до незалежного господарювання на землі

В агроформуванні “Комунар” Великобагачанського району осінньо-польові роботи вже наближаються до завершення. Головного агронома господарства Петра Корнієнка ми застали в полі. Він не приховував свого задоволення від цьогорічних результатів рослинницької галузі у цьому, здавалося б, не дуже сприятливому за погодними умовами році.
– Спрацювали ми добре, – ділиться Петро Петрович. – Зібрали гарний урожай. І якби до цього ще й підходяща ціна, то ні на що було б і поскаржитися. Нині завершуємо збирання кукурудзи, якої у нас 746 гектарів. Урожайність у середньому – близько 70 центнерів з гектара. Нині це чи не найвищий показник в районі. Вважаю, що ми вгадали з посівним матеріалом. Це – середньостиглі гібриди, які за посушливого літа “показали” себе з найкращого боку. Обмолот кукурудзи забезпечили 2 комбайни, на яких працюють Петро Тарабан та Василь Прибок. Вони впоралися із завданням за 22 робочих дні. В попередні роки швидше зібрати вирощене на таких же площах ще не вдавалося. На перевезенні зерна добре попрацювали на своїх “КамАЗах” Сергій Гордусенко, Василь Яцюк, Іван Бугай та Артур Котенко. За підвезення людей на роботу, доставку харчування в поле відповідає водій “ГАЗелі” Олег Шарий. Навіть вночі прийом врожаю на току здійснювали вагар Галина Лисенко та комірник Ніна Шемет. Від зерноочисної споруди та сушильного агрегату на склад своєчасно вивозили зерно водії Василь Кучер, Сергій Кучер, Анатолій Радько, Сергій Писаренко. Сумлінно виконували свою роботу Сергій Левковський та його син Владислав, які працювали на навантажувачі.
З оранкою справляється один трактор, на якому працюють у дві зміни. Кожен механізатор виорює по 20–22 гектари за зміну.
Нам вдалося поспілкуватися і з директором сільгосппідприємства Олександром Джуганем. Предметом нашої розмови став новий сучасний зерноочисний та зерносушильний комплекс. Ця споруда стала найпомітнішою в окрузі. До всього ще й приваблює Державним прапором, який закріпили на її найвищій точці, тож видно здалеку.
– Ідею встановлення такого комплексу виношував з 2013 року, – розповідає Олександр Васильович. – Адже вологе зерно для доведення до кондиції доводилося возити на елеватори, домовлятися з господарствами, які мали сушарки, мати значні транспортні затрати, простоювати в довжелезних чергах, платити значні кошти за обслуговування, призупиняти хід жнив. Аналізуючи варіанти пропозицій найрізноманітніших виробників обладнання, врешті зупинилися на виробах однієї із шведських фірм. Ми намагалися підібрати таке обладнання, яке б відповідало нашим виробничим потребам. Остаточних підсумків цього року ще не підводили, та, за попередніми розрахунками, економія затрат при доробці зерна в порівнянні з минулим роком складе не менше 800 тисяч гривень. Якщо до цього додати те, що господарство не користується кредитними ресурсами й забезпечує виробничу діяльність, всі виплати, сплату податків, то наявний тепер у нас комплекс слід віднести до позитивних надбань цього року.
Ще один сушильний та зерноочисний комплекс, що маємо тепер і в ПП “Комунар”, відчутно поліпшив позиції зерновиробників району, створив додаткові можливості для протидії зернотрейдерам, які за безцінь скуповують вирощене селянами.

Сергій МАЙБОРОДА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.