Аспекти інформаційної безпеки

За участЮ виконуючого обов’язки голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради Володимира Марченка, заступника голови облради Володимира Микійчука відбулося засідання постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери, яке провів її керівник Микола Ганнущенко. До обговорення стану та перспектив розвитку інфраструктури місцевих телерадіоорганізацій, зокрема надання населенню області інформаційних послуг цифрового телерадіомовлення, разом із депутатами Валентиною Петровою, Володимиром Козубом, Миколою Перепелицею, Ігорем Супруненком долучилися в. о. голови Хорольської РДА Віктор Плоцький, голова Чутівської РДА Леся Володькіна, директор Полтавської філії концерну РРТ Євген Гребеля, фахівці підрозділів інформаційної сфери облради та ОДА, представники Громадської ради при обласній раді.
Тематичну доповідь оприлюднив перший заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Юрій Варченко. Зокрема наголошено, що в області, як і на всій території України, реалізується Державна програма впровадження цифрового телерадіомовлення. Три телерадіокомпанії Полтавщини вже транслюють передачі й у аналоговому, й у цифровому режимі – ОДТРК “Лтава”, ТРК “ІРТ-Полтава” та Кременчуцька ТРК “Візит”. До 2015 року планується завершити впровадження цифрового телебачення. Одним із стримуючих факторів цього є забезпечення населення телетюнерами.
Для місцевих телерадіоорганізацій районного рівня перехід на цифрове мовлення переважно став суттєвою і фактично “непідйомною” проблемою. Через фінансові причини жодна з них не взяла участі у проведеному Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення конкурсі на частоти у цифровому форматі.
Констатувалося, що надання належних інформаційних послуг сільським мешканцям взагалі можливе лише за умови збереження наявної мережі дротового радіомовлення та збільшення кількості радіоточок, що має тенденцію до скорочення. Висловлювалися думки й щодо недоцільності витрачання ресурсів на запровадження цифрового формату в умовах економічної скрути та АТО, але взяли гору аргументи на користь розвитку цієї справи, яка є вагомою складовою у забезпеченні національної безпеки, зокрема інформаційної, та на шляху євроінтеграції України. Генеральний директор ОДТРК “Лтава” Євген Лопушинський наголосив, що завдяки обласній раді компанія крокувала та іде у ногу з часом у питаннях переходу на цифрове мовлення. Проте у найближчій перспективі постане фінансова проблема щодо цілодобового поширення сигналу.
Володимир Марченко звернув увагу присутніх на потреби планування відповідних бюджетів з урахуванням механізмів децентралізації влади і коштів.
Ухвалюючи рекомендації постійної комісії, говорили депутати про доцільність об’єднати зусилля місцевої влади, новообраних народних депутатів України, терпідрозділів центральних органів виконавчої влади щодо відтермінування на 2016 рік відключення аналогового сигналу, вжиття антимонопольних заходів для зниження вартості продукування послуги цифрового мовлення тощо.
За ініціативою заступника голови постійної комісії Миколи Перепелиці присутні погодили внесення до Плану випуску соціально значущих творів місцевих авторів, які друкуються за кошти обласного бюджету на 2014 рік, видання книги “Я воскрес, щоб з Вами жити…” до 80-річчя від дня народження Василя Симоненка, з урахуванням уже виділених коштів у межах Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки. Обговорено ряд інших актуальних питань.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.