Архієпископ Полтавський і Переяславський Даміан

Православні віряни вшанували пам’ять священномученика Даміана, архієпископа Полтавського і Переяславського. Владика був розстріляний 3 листопада 1937 року в сумнозвісному урочищі Сандормох (Карелія).

Священномученик Даміан, в миру – Дмитро Григорович Воскресенський, народився 23 жовтня 1873 року в селі Брусове Курської губернії в родині священика. Після здобуття духовної освіти служив псаломщиком, згодом був висвячений в сан ієрея.
У 1901 році отець Димитрій вступив до Санкт-Петербурзької духовної академії. Ще студентом прийняв чернечий постриг з ім’ям Даміан, а після закінчення навчання викладав у Смоленській духовній семінарії. У 1907–1908 роках працював доглядачем Старооскольського, а пізніше – Обоянського духовних училищ. У 1911-му призначений ректором Смоленської духовної семінарії. Перебував на цій посаді до 1917 року.
Із 29 квітня (12 травня за н. с.) 1918 року архімандрит Даміан – єпископ Переяславський (м. Переславль-Залеський, нині Ярославської єпархії). Уперше його заарештували 6 жовтня 1920 року. Владимирський губернський ревтрибунал виніс вирок тримати владику в тюрмі до закінчення громадянської війни. В 1921-му він вийшов на свободу, але вже наступного року був знову заарештований і засуджений на три роки заслання. Відбував його в Середній Азії, в Туркменії (селище Теджен). Після звільнення, в 1925–1927 роках (з незначною перервою), єпископ Даміан тимчасово керував Владимирською єпархією.
У 1927 році отримав сан архієпископа й призначення на Полтавську кафедру. З травня цього року він – архієпископ Полтавський і Переяславський, одночасно керує також Катеринославською єпархією. Останнє його призначення було на рідну Курську кафедру, якою опікувався з 1928-го по 1932 рік. У цей час архієпископ Курський і Обоянський Даміан зазнав ще двох арештів – у лютому 1930-го й у липні 1932 року. Під час останнього його звинуватили в “керівництві контрреволюційною церковно-монархічною організацією” і засудили до найвищої міри покарання, яку невдовзі замінили десятьма роками виправно-трудових таборів. Майже п’ять років владика перебував на Соловках у таборі особливого призначення. У 1937 році його перевели на тюремне утримання, а незабаром Особлива трійка по Ленінградській області винесла йому наступний смертний вирок.
Священномученика архієпископа Даміана (Воскресенського) канонізували в 2000 році.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.