Покликання – чуйність і людяність

2 листопада професійне свято відзначають працівники соціальної сфери – люди, завдяки самовідданій, невтомній праці, досвіду та професіоналізму яких реалізується соціальна політика України. Щодня до соціальних працівників приходять відвідувачі з нелегкою долею – з особливими потребами, малозабезпечені, багатодітні сім’ї, одинокі престарілі громадяни, які через різні обставини залишилися на самоті.
Найважливіше завдання органів соцзахисту – забезпечити державними соціальними гарантіями кожну сім’ю Полтавщини, яка потребує соціальної підтримки. Опікуються проблемами таких людей переважно жінки, адже колектив системи соціального захисту населення має на 90 відсотків жіноче обличчя.
У системі соціального захисту населення області сьогодні, як і в минулі роки, трудиться близько 6 тисяч працівників. На обліку перебуває та користується соціальною підтримкою близько шестисот тисяч жителів області. З кожним роком навантаження на працівників галузі збільшується. Це – надання різних видів державних соціальних допомог і гарантій, пільг, субсидій, компенсацій на оплату житлово-комунальних послуг. Охоплення соціальними послугами через мережу територіальних центрів, створення умов проживання в 14 будинках-інтернатах, організація реабілітації дітей-інвалідів через систему центрів реабілітації, підтримка переселенців із зони АТО та АР Крим, соціальний захист постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та ветеранів війни, моніторинг своєчасності виплати заробітної плати на підприємствах області.
На забезпечення виконання державних програм соціального захисту Полтавської області за 10 місяців поточного року спрямовано більше двох мільярдів гривень бюджетних коштів. Соціальний захист забезпечують 33 терцентри соціального обслуговування, які надають послуги громадянам, що перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.
Незважаючи на економічну ситуацію, яка склалася в країні, терцентри не скоротили обсягів надання соціальних послуг, яких понад 70 видів. Соціальним обслуговуванням користується понад 115 тисяч громадян похилого віку та інвалідів.
Пріоритетним напрямком роботи департаменту праці та соціального захисту населення ОДА на 2014 рік стало більш повне охоплення соціальними послугами населення з сільських глибинок. Минулий рік став роком відкриття “сільських будинків соціального піклування”, на базі яких людей безкоштовно обслуговують взуттєвик, швачка, масажист, надаються фізіотерапевтичні та інші послуги. Відкриття таких філій не лише наближує соціальні послуги до населення, а й сприяє створенню нових робочих місць, що не менш важливо, особливо у сільській місцевості. Роботу філій забезпечують більше 40 спеціалістів. Цьогоріч для поліпшення якості надання соціальних послуг громадянам похилого віку та інвалідам, полегшення праці соціальних працівників, які обслуговують одиноких престарілих у сільській місцевості, на базі вищевказаних філій запроваджено прання білизни. Такі послуги надаються в 22 сільських населених пунктах області.
На обліку в системі соціального захисту області перебуває більше чотирьох тисяч дітей-інвалідів. Раніше вони переважно були ізольовані від суспільства та в силу своїх фізичних вад не мали змоги розвиватися, спілкуватися, мати друзів… Нині для дітей із обмеженими фізичними можливостями в області працюють 5 центрів реабілітації. Там діти мають змогу займатися в гуртках, знаходити друзів за інтересами, дізнаватися багато нового, здобувати нові вміння і навички, що сприяє адаптації до дорослого життя в суспільстві. Такі центри працюють у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Миргороді, Лубнах. Найпотужніший центр реабілітації в Кременчуці має свій денний стаціонар, тобто батьки, діти яких проходять реабілітацію, можуть залишати їх на деякий час, – така собі модель дитячого садка.
Одними з основних напрямків роботи системи органів праці та соціального захисту населення є надання державних соціальних гарантій особам, які цього потребують. Нині найбільш актуальним є питання соціального захисту осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Не менш необхідним є соціальний захист населення при оплаті житлово-комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів. Це, в першу чергу, – призначення житлових субсидій за новим порядком та нового виду державної допомоги – компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, яка впроваджена з 1 липня 2014 року. Незважаючи на значне збільшення роботи, система соціального захисту населення області працює стабільно. Додаткове навантаження, яке лягло на працівників органів праці та соціального захисту, забезпечується без збільшення штатної чисельності, а навпаки – в умовах проведення оптимізації.
Важливим напрямком також є охоплення державними соціальними гарантіями кожної сім’ї, яка того потребує та має право на державну підтримку.
Шановні колеги, працівники системи соціального захисту населення області! Дозвольте від щирого серця привітати вас із професійним святом! Це свято тих, хто постійно опікується проблемами людей, забезпечує їхні потреби. Вашу чуйність відчувають багато земляків, насамперед пенсіонери, інваліди, діти-сироти, малозабезпечені та багатодітні сім’ї.
За сумлінну роботу хочеться відзначити кращі колективи області: управління праці та соціального захисту населення Октябрської районної у місті Полтаві ради на чолі з Галиною Арсененко; управління праці та соцзахисту населення Гадяцької райдержадміністрації, керівник – Віталій Тарасенко; профільне управління Семенівської РДА на чолі з Жанною Гіріч; працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Автозаводського району департаменту праці та соціального захисту населення виконкому Кременчуцької міської ради на чолі з Ларисою Дзюбою; колектив терцентру соціального обслуговування Зіньківського району на чолі з Людмилою Косяк; працівників Шишацького районного територіального центру соціального обслуговування на чолі з Світланою Васильченко.
Щиро дякую за сумлінну працю і вірю: ми єдині у прагненні соціальної справедливості, людяності, добра. Бажаю всім міцного здоров’я, життєвих гараздів, любові та благополуччя.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.