Звернення голови Полтавської обласної державної адміністрації В.М.Бугайчука з нагоди 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників

Дорогі земляки! Шановні ветерани!
28 жовтня ми відзначаємо 70-ту річницю визволення України від фашистських загарбників. Здавалося б, та страшна кровопролитна війна навчила народи розумінню того, що ніякі політичні амбіції не варті людського життя.
Український народ зробив величезний внесок у перемогу над нацизмом та водночас став одним із найбільш постраждалих народів у роки Другої світової війни. Уже в березні 1939 року українцям Закарпаття довелося відчути дихання майбутньої Другої світової війни, вступивши у бій із окупаційними військами Угорщини – союзниці гітлерівської Німеччини. Так само підступно фашистська Німеччина за таємною змовою з керівництвом СРСР напала на Польщу. У вересневій кампанії 1939 року 112 тисяч українців вступили у двобій з вермахтом у складі Війська Польського…
Із перших днів вторгнення вермахту на територію СРСР Україна стала ареною запеклих бойових дій. У складі військ Південно-Західного фронту Червоної Армії українці становили близько 50 відсотків особового складу. На території України відбулися перші великі битви на Східному фронті Другої світової війни – Волинська танкова битва, оборона Києва, Одеси, Севастополя…
За роки війни майже 4 мільйони українців полягли в боях з фашистами. 1,7 мільйона мешканців України повернулися з Червоної Армії інвалідами.
На жаль, нині ми бачимо, що президент Росії погано вивчав уроки історії. Знову, як і сім десятиліть тому фашистською Німеччиною та радянською імперією, відбувається спроба нав’язати власний світопорядок нашому волелюбному народові. Але Україна дуже швидко навчилася воювати. Навіть тисячі загиблих російських солдатів та тиск міжнародної спільноти поки що не дали можливості остаточно припинити безглузде братовбивство.
Шановні ветерани Другої світової!
Ваш приклад мужності у відстоюванні рідної землі успадкували онуки й правнуки. Ви виховали гідних захисників України. Тож дозвольте побажати вам міцного здоров’я, сил та наснаги.
Звертаюся також зі словами вдячності до кожної родини Полтавщини, чиї сини нині на фронті, до тих, хто віддав найдорожче на олтар нашої свободи, до тих, хто допомагає армії та жертвам війни. Ваша мужність, ваша небайдужість, ваша чуйність дуже важливі й потрібні Україні.
В єдності – наша сила. Перемогли Гітлера – переможемо й Путіна! Слава Україні!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.