Пісня як родинний оберіг

Юна полтавка Мирослава Мальченко має щастя не тільки тішити захоплених глядачів прекрасним голосом, а й дарувати їм пісні, написані найдорожчою для неї людиною – мамою. Дівчина зростає у творчій родині. Мама, Маргарита Михайлівна, викладає музичне мистецтво у Полтавській ЗОШ №22 і пише вірші та музику. В її творчій скарбничці близько двох десятків пісень, які із задоволенням виконують вихованці шкільної вокально-хорової студії. Багато з цих творів присвячені естетично-християнській тематиці.
Мирослава обожнює мамину пісню “Я – на українській землі”. Це, певно ж, тому, що кожне її натхненне слово дозволяє сповна відчути нерозривну спорідненість із величчю, красою, щирістю і щедрістю нашого народу. Кілька років тому цей патріотично-ліричний твір був відзначений третьою премією на фестивалі “Пісенні крила Чураївни”.
Велика гордість родини Мальченків – пам’ять про прабабусю Маргарити Михайлівни – полтавську громадську діячку Марфу Сидорівну Бондаренко, яка в довоєнні роки опікувалась в обласному центрі безпритульними дітьми та розвитком мистецтва. Марфа Сидорівна мала талант до поетичного слова, видавала збірки віршів, листувалася зі світочем нашого красного письменства – Максимом Тадейовичем Рильським. Нащадки Марфи Бондаренко мріють про гідне вшанування її пам’яті у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського.
Творчий неспокій Мирослави – це відгомін і тих стихій, які мають владу над її татом, Юрієм Григоровичем. А він добре розуміється і на тонкощах співу, і на секретах бас-гітари. Свого часу був учасником гурту “Архів ресторанної музики” під керівництвом Геннадія Рагуліна, який дав нове життя багатьом радянським шлягерам.
Мирослава закінчила Полтавську дитячу музичну школу №3 імені Бориса Гмирі по класу фортепіано. Тепер цю мистецьку науку пізнає її молодший братик, одинадцятирічний Дениско. Власне, з трьох дітей Мальченків більшу прихильність до далекої від нотної магії царини виявила тільки старша донька Марія, яка віддала перевагу спорту.
Мирослава мріє поглиблено займатися вокалом. Утім вистачає у десятикласниці наснаги й для іншої творчості: в Полтавському міському багатопрофільному ліцеї №1 імені Івана Котляревського дівчина навчається в класі з образотворчого мистецтва. Із хвилюванням прислухається до творчих порад заслуженого працівника культури України, члена Національної спілки художників України Миколи Федоровича Грибана й насолоджується роботою над пейзажами. Шкода, говорить, що за браком часу довелось розпрощатися з модельною агенцією “Марго”, навчання в якій принесло юній красуні низку приємних перемог. Прищеплена ж Мирославі в музичній школі любов до хорового співу тепер “розкрилилась” у хорі ліцею “Горлиця”. Пісня залишається головною барвою її веселкових мрій.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.