День, наповнений сюрпризами по вінця

Минулої неділі своє професійне свято полтавські митці відзначили кількома неординарними подіями. Почалося воно в Художньому салоні міста із першого звучання Гімну на честь лицарів пензля, який написали для членів обласної організації НСХУ поет Микола Максименко і музикант Сергій Вовченко. Голова осередку Юрій Самойленко щиро привітав своїх колег і зачитав святкове звернення до них міністра культури України Євгена Нищука.
І відразу ж відбулося відкриття нової виставки заслуженого художника України Сергiя Гнойового, котрий нещодавно зустрічав свою шістдесяту осінь. Нові теми й нові грані таланту в звітних полотнах – саме це визначає експозицію. В центрі її – велика робота без назви, але вона вгадується безпомилково, гостро пронизуючи серце глядача: Небесна Сотня, Ангели-охоронці рідної України. Більше робіт – в ошатному новому альбомі Сергія Гнойового, який також було презентовано на виставці.
Потому митці вирушили до Полтавського кооперативного технікуму, там до них приєдналися і його студенти. На стіні стародавньої будівлі, яка була свідком історичних подій, у той день відбулося відкриття меморіальної пам’ятної дошки на честь українського скульптора-передвижника, нашого земляка, автора пам’ятників Іванові Котляревському та Миколі Гоголю Леоніда Позена. Тепер він наче споглядає свої творіння, замкнувши в трикутник святі місця у центрі Полтави.
Як повідомив Юрій Самойленко, дошка виготовлена на благодійній основі полтавськими митцями Євгеном Путрею, Миколою Посполітаком, Олексієм Соболевським, Вадимом Вадимовим за участю майстрів фірми “Скульптурна майстерня” і кількох меценатів. Їхню роботу високо оцінили мистецтвознавець Віталій Ханко та голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” Микола Кульчинський, які також взяли участь у заході. Й дуже важливо, наголосив Віталій Миколайович, що за останні десятиліття у Полтаві відкрито уже сім меморіальних дощок, які присвячені нашим художникам Григорієві Мясоєдову, Віталію Шаховцову, Віктору Батурину, Анатолієві Щербаку, Євгену Трегубу, Леву Вайнгорту, а тепер – і Леонідові Позену. Всі вони мають українське патріотичне звучання, а відтак засвідчують настання нової доби в нашій демократичній державі.
Завершувалися урочистості повідомленням директора Духовно-культурного центру імені преподобного Паїсія Величковського Сергія Козлова про те, що вже через кілька днів відбудеться відкриття меморіальної дошки, присвяченої 140-річчю з дня народження іконописця, художника Григорія Ксьонза, в селі Токарі Лохвицького району.
Але сюрпризи святкового дня тривали – у літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського відбувалася презентація графічного портрета письменника роботи художника Івана Філонова. Його привезли до рідного міста кияни, уродженці Полтави, щоб подарувати музею. Написаний портрет Івана Котляревського у 1960-х роках минулого століття.
– Офіційно дар ми прийняли від полтавського приватного багатопрофільного підприємства “Технікс” (директор – Сергій Ілліч Діваров), якому було передано цей портрет, придбаний у приватній колекції за посередництвом столичного мистецького продюсера Олександра Васильовича Михайленка, – розповідає провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею Євгенія Стороха.
З нагоди свята концерт усім присутнім подарували учасники хору “Горлиця” Полтавського багатопрофільного ліцею №1 імені І. П. Котляревського та столичні етно-рокери – гурт “ТаРута”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.