“Будь славен, храм палаючої думки!”

У  сяйві сонячних променів десятий день жовтня ще скупо сипле перші золоті листочки осені, ще домінують зелені барви у кронах дерев, ще білі й червоні троянди, найвищі в квітучих клумбах, у розповні своєї краси. Тут, у садочку, Володимир Короленко ставив стіл і писав… Сто років тому працював зокрема над “Історією мого сучасника”. Що іще було тут сто років тому? У 1914-му, перебуваючи на лікуванні у Франції, письменник посилає в Україну телеграму з нагоди 100-річчя Тараса Шевченка: “Просимо передати наше сердечне привітання всім, хто шанує пам’ять великого українського поета”. У 1914-му в Полтаві було засновано Вчительський інститут, і не відав тоді наш видатний земляк, що в недалекому майбутньому, у грудні 1946 року, він уже як Педагогічний обере в символічне означення своєї назви ім’я Володимира Галактіоновича Короленка.

Ось як переплітаються в літописі рідного краю рядки історії. І не випадково святкування 100-річчя Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка минулої п’ятниці розпочиналося саме тут, на подвір’ї музейної садиби письменника. Студенти – представники усіх семи факультетів – були учасниками дійства, що так само уже стало рядком історії, яку ще через століття відкриють для себе отут, зібравшись на свято, студенти 2114-го року. Принаймні так це уявляється сьогодні. Почесну місію закласти капсулу в святу полтавську землю доручили колишній випускниці університету, Герою України Тетяні Балагурі й голові студентської ради Юлії Дмитренко. Поруч було посаджено молодий дубочок, що й стане живим свідком історичних подій.
DSC_0858-19А посвячені у ювілейне таїнство полтавці зібралися в Палаці дозвілля “Листопад”. Здавалося, тут ще ніколи не було стільки люду водночас. Гості з багатьох куточків України і навіть далекого зарубіжжя, випускники різних літ, ветерани навчального закладу, викладачі полтавських вишів, представники духовенства й офіційних організацій, громадськості. Усіх бажаючих запрошують стати свідками урочистого спецпогашення художнього маркованого конверта, виготовленого на честь 100-річчя Полтавського педагогічного. Його здійснили народний депутат, радник Президента України Микола Томенко, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, ректор університету Микола Степаненко, Полтавський міський голова Олександр Мамай, директор Полтавської дирекції УДППЗ “Укрпошта” Микола Хоменко.
Затим у залі Палацу дозвілля “Листопад” із презентації документального фільму про історію та сучасність університету, який підготувала ОДТРК “Лтава”, почалося велике ювілейне зібрання. Ближче знайомство із вишем у біографіях його творців і визначальних датах на шляху становлення логічно вело глядачів до головного дійства у відзначенні сторічного ювілею.
На сцені – відомий у світі університетський український народний хор “Калина” під орудою художнього керівника, професора Григорія Левченка. Звучить Гімн України – його співають на сцені й у залі. Усіх присутніх вітає доктор філологічних наук, професор, академік Академії вищої освіти України, заслужений діяч науки і техніки України, член Національних спілок письменників та журналістів України, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Микола Степаненко. В його палкому слові університет, цей столітній велетень, постає як жива істота із власною історією.
Ведучий заходу зачитує вітання Президента України Петра Порошенка:
“Шановні друзі!
Щиро вітаю студентів, професорсько-викладацький склад та працівників Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка з нагоди 100-річчя від дня його заснування.
Ваш університет є першим вищим навчальним закладом Полтавщини, що пройшов довгий і славний шлях становлення, має значний досвід роботи з навчання педагогічної майстерності, формування та впровадження інноваційних засад особистісно-зорієнтованої фахової підготовки майбутнього вчителя.
DSC_0060-23Зусиллями кількох поколінь викладачів і науковців виховано плеяду видатних випускників закладу, серед яких – всесвітньо відомі світочі вітчизняної педагогіки А.С.Макаренко та В.О.Сухомлинський.
Переконаний, що високий професіоналізм, самовіддана праця і натхнення колективу університету сприятимуть його подальшому розвитку та примноженню освітнього потенціалу нашої держави.
Бажаю усім міцного здоров’я, нових здобутків та плідної діяльності в ім’я України”.
Народний депутат України, радник Президента України Микола Томенко, котрий вийшов на сцену разом із народним депутатом України Тарасом Кутовим, назвав Полтаву просвітницькою столицею України, нагадавши про прагнення мандрівного філософа Григорія Сковороди зробити людей мудрішими й добрішими, згадавши внесок в українську культуру видатних полтавців Івана Котляревського, Василя Симоненка, Олеся Гончара. І висловив сподівання, що “ми доживемо до того часу, коли при словах “вчитель”, “професор” всі люди будуть вставати й аплодувати”. Він зачитав також Указ Президента України про нагородження: орденом “За заслуги” III ступеня – ректора університету Миколи Степаненка, доцента кафедри всесвітньої історії та методики викладання історії Наталії Бесєдіної, доцента кафедри світової літератури Ольги Орлової; орденом княгині Ольги III ступеня – доцента кафедри соціальної і корекційної педагогіки Наталії Савельєвої, коменданта гуртожитку № 4 Валентини Гречихи; медаллю “За працю і звитягу” – доцента кафедри математичного аналізу та інформатики Олександра Губачова, інженера Володимира Бутка. Ще кілька викладачів університету стали заслуженими працівниками освіти України, і неможливо перелічити імена всіх короленківців, котрі того вечора одержали грамоти різного рівня й нагороди, які присвоєно їм на честь сторічного ювілею університету. Як і назвати всіх гостей свята, котрі виходили на сцену із привітаннями й подарунками.
Було зачитано вітання від Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра освіти і науки України Сергія Квіта, міністра молоді і спорту України Дмитра Булатова, голови Українського фонду культури, нашого земляка, поета, академіка Бориса Олійника, ректорів багатьох українських навчальних закладів. Особисто вітали ювілярів заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський, перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, столичні науковці Михайло Наєнко, Микола Євтух, Олексій Шуба, Олена Отич, Григорій Півторак, письменник Михайло Слабошпицький і ще багато гостей з різних областей України. А також професори із Данії та Швеції.
Звичайно ж, привітали ювілярів і голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, Полтавський міський голова Олександр Мамай, голова обласного комітету профспілок Леонід Вернигора. До урочистих промов Віктор Бугайчук додав сертифікат на 25 тисяч гривень для покращення матеріально-технічної бази університету, Олександр Мамай – сертифікат на 20 тисяч гривень українському народному хору “Калина”.
Хвилиною мовчання учасники урочистостей ушанували пам’ять короленківців, які відійшли в засвіти, а також загиблих учасників АТО і Героїв Небесної Сотні.
Окремою зворушливою сторінкою заходу стала молитва за мир в Україні, до якої запросив долучитися усіх присутніх архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського Патріархату Федір разом зі священиками полтавських храмів.
Упродовж п’яти годин тривало свято на сцені Палацу дозвілля “Листопад”. Короленківська сім’я – на порозі нового століття, на початку довгої дороги у сонячне майбуття.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.