Філософськи споглядаючи життя

Не вперше саме о цій порі запрошує полтавців на свої вернісажі лауреат обласних премій імені Петра Артеменка, Миколи Ярошенка, Самійла Величка, заслужений художник України Микола Підгорний, додаючи тим самим яскравих барв і особливого настрою у святкування Дня рідного міста. Але цього разу його персональна виставка, присвячена весняному 70-річчю автора (адже народився Микола Васильович у березні), вражає кількістю представлених творів – понад 240 живописних полотен і графічних робіт! Хоча, як наголосила, вітаючи художника, директор Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова, в усій Україні не вистачило б виставкових галерей, щоб розмістити відразу створені упродовж п’ятдесяти років твори митця. Тож у Художньому музеї вони представлені у великій виставковій залі та у прес-центрі.
Урочистості розпочалися саме у прес-центрі, де відвідувачі мали змогу впізнавати у вишуканих портретних зображеннях багатьох наших земляків-полтавців, зокрема й сучасників. Сюрпризом для художника став підготовлений організаторами виставки перформенс у звукозаписі, коли вихоплені променем світла портрети “заговорили” до вщерть заповненої гостями зали. І кожен із зображених на них полтавців наголошував на тому, що художник зумів віднайти, відчути і передати фарбами те головне і найкраще, що складає суть його особистості, наче “прочитавши” душу своєї моделі.
У великій виставковій залі розміщені тематичні полотна різних років, живописні й графічні портрети видатних історичних осіб і наших сучасників – полтавських митців, журналістів, письменників, науковців і лікарів, чиновників і бізнесменів, а також автопортрети, які завжди складали особливу цікавість для глядачів. Тут Миколу Підгорного вітали із круглою датою в його життєвому календарі, з новою виставкою і з 50-річчям творчої діяльності численні промовці, серед яких і голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко, архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір, а також колеги, друзі, шанувальники його мистецтва.
Міський голова Олександр Мамай вручив художникові найвищу для полтавців нагороду – Відзнаку міського голови I ступеня. Заступник голови обласної ради Володимир Микійчук наголосив, що за побажаннями шанувальників творчості Миколи Підгорного настав час порушувати питання про присвоєння йому звання народного художника України.
Під час урочистого відкриття виставки було також презентовано солідний за обсягом альбом робіт Миколи Підгорного, який видала на високому європейському рівні шанувальниця його таланту, підприємець-меценат Олена Силютіна.
Художник щиро дякував усім учасникам урочистостей за привітання, пообіцявши, що будуть нові твори й нові виставки, він, як завжди, у пошуках, у філософських роздумах, у роботі.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.