Проекти регіонального розвитку

Починаючи з 2007 року, в нашій державі реалізується проект технічної допомоги Європейського Союзу “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”. Програма складається з технічної допомоги уряду і регіонам України та грантової фундації для фінансування проектів регіонального розвитку в усіх областях нашої держави. Це – один із ключових інструментів допомоги Європейського Союзу з реформування системи управління регіональним розвитком, приведення планувальних документів державної регіональної політики до стандартів країн ЄС та фінансування проектів регіонального розвитку в областях України.
Проектом для надання практичної допомоги щодо розробки стратегій розвитку до 2020 року та впровадження ефективної політики регіонального розвитку було обрано 5 пілотних регіонів, а саме: Полтавську, Сумську, Київську, Дніпропетровську, Рівненську та Івано-Франківську області.
Відповідно до плану заходів із розробки стратегії регіонального розвитку Полтавської області на період до 2020 року відбулося засідання з реалізації швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO та підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO та Полтавською обласною державною адміністрацією і Полтавською обласною радою.
DESPRO – провідний проект швейцарської технічної допомоги у секторі врядування. Він взаємодіє як з громадами та їх потребами, так і з пріоритетними напрямами розвитку держави, використовуючи при цьому досвід Швейцарії у децентралізованому наданні послуг та місцевому самоврядуванні. Третя фаза проекту буде реалізовуватися протягом 5 років, з
2013-го по 2017-й. Метою проекту DESPRO у III фазі є поліпшення якості та доступності окремих публічних послуг за участю місцевих громад та влади.
Заплановано розробку та впровадження інноваційних механізмів надання послуг з водопостачання на рівні малих міст та водовідведення на рівні сільських територій; застосування моделі інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами; розроблення та впровадження тренінгових програм для службовців органів місцевого самоврядування з метою підвищення їхньої кваліфікації та управлінських навичок; проведення просвітницької роботи, спрямованої на інформування щодо реформ з децентралізації; проведення інформаційно-освітніх заходів та підвищення кваліфікації спеціалістів центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації з питань проектного менеджменту.
На регіональному рівні партнерами DESPRO виступають обласні державні адміністрації та обласні ради, районні державні адміністрації, районні, сільські та селищні ради, недержавні організації у цільових регіонах.
Проектом Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO та Полтавською обласною державною адміністрацією і Полтавською обласною радою передбачено такі напрямки реалізації проекту в області: підтримка та просування децентралізованої моделі сільського водопостачання; запровадження розробленої DESPRO моделі організації поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) на основі міжрегіонального співробітництва, а саме створення спільної для кількох громад системи поводження з ТПВ; реалізація пілотних ініціатив у сфері водовідведення на рівні сільських територій; впровадження пілотних проектів з оптимізації діяльності комунальних підприємств, що надають послуги водопостачання у малих містах; спільна діяльність з метою розробки та впровадження методологій стратегічного планування та запровадження пілотних проектів, спрямованих на стратегічний розвиток сільських територій як елементу стратегічного планування регіонального розвитку та інше.
– Полтавщина, як і вся Україна, задекларувала  європейський напрямок розвитку, й ми розпочали роботу із залучення потужних спонсорів та участі в європроектах. У результаті область перш за все отримає методологічну допомогу в питаннях ведення та організації аналогічних проектів, а ще – розвиток місцевих громад з відповідним підвищенням їхнього рівня життя і розширенням поля діяльності для малого й середнього бізнесу, – наголосив  голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук.
– Ми вже маємо певний досвід участі в проектах ООН із розвитку громад, а співпраця з проектом DESPRO буде ще одним позитивом для наших місцевих територіальних громад, оскільки здорова вода є основою здорового життя. А в селах якраз і виникає чимало проблем із водопостачанням. Та чи не найголовнішим є активізація місцевих громад для вирішення своїх інфраструктурних проблем за європейським зразком, – підкреслив голова обласної ради Петро Ворона.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.