“Нашу лікарню закрили, а до райцентру доїхати нічим…”

Ми, жителі села Мозоліївка Глобинського району, звертаємося до депутатів Глобинської районної ради з вимогою поновити наше конституційне право на доступне медичне обслуговування. Справа в тому, що рішеннями Глобинської районної ради від 21.09.2011р., 24.12.2012 р. та 6.04.2012 р. Градизька районна лікарня №1 була реорганізована у дільничну лікарню, а рішенням від 14.12.2012 р. – в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини.
Мало того, що рішення райради, на нашу думку, були прийняті з порушеннями чинного законодавства (щодо врахування потреб населення, порядку та строків оприлюднення проектів та ухвалених рішень тощо), вони ще й призвели до суттєвого обмеження доступу до медичних послуг вторинного рівня людей, які обслуговувалися колишньою Градизькою районною лікарнею. Вважаємо це грубим порушенням Конституції України.
Як можна було приймати рішення про ліквідацію медичного закладу, коли між населеними пунктами, де проживає близько 14 тисяч людей, та районним центром немає регулярного і зручного автобусного сполучення?! Це при тому, що села дуже віддалені, а дороги – в незадовільному стані.
Через Мозоліївку курсує автобус маршрутом Градизьк–Глобине, але він здійснює лише три рейси у тиждень і з райцентру відправляється у зворотному напрямку вже об 11 годині 30 хвилин. Враховуючи значні черги у райлікарні (як на обстеження, так і до профільних фахівців), більшість пацієнтів не встигають управитися до вказаного часу. Адже треба пройти діагностику, побувати на прийомі, особливо якщо потрібна консультація кількох лікарів, придбати ліки в аптеках… Тепер ми опинилися у великій скруті. Вже близько року більшість пацієнтів змушені користуватися найманим автотранспортом. Одна поїздка обходиться від 100 до 200 гривень, що дуже б’є по кишені. Всі негаразди, пов’язані з поганим автобусним сполученням, були перекладені на плечі (і кишені) людей. Це – на совісті тих депутатів, які ухвалювали непідготовлені рішення.
Є два варіанти виходу з цієї проблеми: або негайно налагодити регулярне і зручне для людей автобусне сполучення, або відновити роботу Градизької районної лікарні чи хоча б поліклініки, оскільки більшість хворих отримують медичну допомогу вторинного рівня амбулаторно. Крім вирішення нашої проблеми, це ще й розвантажило б черги у Глобинській районній лікарні.
Разом з цим вимагаємо вжити заходів для збереження будівлі Градизької поліклініки, що є комунальною власністю районної громади, та не допускати різних перебудов у разі її використання не за призначенням. Наполягаємо, щоб наше звернення було розглянуте депутатами районної ради на черговому пленарному засіданні, а прийняте з цього приводу рішення було доведене у відкритій письмовій формі до відома авторів цього звернення.

Катерина БОКА,
Володимир ДЯЧЕНКО,
Любов МЕДВІДЬ і ще 34 підписи.
с. Мозоліївка
Глобинського району.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.