Табір волі та характеру

–Слава Україні! – вітається комендант патріотично-вишкільного табору “Відвага-2014 імені І. Гавдиди” Олександр Омельченко.
– Героям слава! – дружно й гордо відповідає одягнена переважно в комуфляжні костюми велика ватага молоді.
Тридцять секунд тому кожен із них займався своєю справою, та після відповідного сигналу юрба хлопців і дівчат вишикувалася біля щогли. Вони звикають жити за правилами “Відваги”. Скажімо, один свисток означає таке: де б ти не був, маєш швидко прибути до вказаного місця й, вишикувавшись, уважно послухати чергове оголошення від коменданта чи від бунчужного. Подвійний свист – знак лише для ройових. Якщо протягом відведеного часу хлопці й дівчата не встигають прибути на зазначене місце, мають всі гуртом відтискатися від підлоги. Після такої фізкультхвилинки дружно вигукують: “Спасибі за науку!” На запитання старшого, чи зрозуміле поставлене завдання, годиться відповідати: “Так є!” І це лише невелика частина переліку правил, запроваджених в таборі.
Загалом для Полтавщини табір волі та характеру “Відвага” – явище не нове, хоча унікальне для Лівобережжя України. Вже три роки організація працює поблизу села Ковалівка Полтавського району. Тут організатори пропонують молоді змінити себе, подолавши власні слабкощі, виховавши волю, вишколивши характер і навчившись перемагати.
Цьогоріч випробувати власні сили зголосилися 70 учасників із різних областей України – Полтавської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Донецької і Луганської.
– Щороку тут, на славній ковалівській землі, збирається все більше молоді. Ми цю ініціативу підтримуємо, допомагаємо, – розповів народний депутат України Юрій Бублик. – Такі табори потрібні для держави. Вони гартують юнь, зміцнюють її національно-патріотичний дух.
За словами сільського голови Ковалівки Олександра Бублика, місцева влада забезпечила благоустрій території, розширила русло тамтешньої річки Новоселівки, аби молодь після напруженого дня могла освіжитися у водоймі.
– Раніше ми зосереджували зусилля на вихованні свідомого громадянина, соціально активної людини. Цього року включили до програми блок лекцій і практичних занять, що дозволять нашим учасникам отримати базові знання і навички поводження зі зброєю і життя у польових умовах, – розповів Олександр Омельченко. – Будь-хто у віці від 16 до 26 років міг заповнити анкету і, пройшовши співбесіду, потрапити на табірний вишкіл. Зважаючи на зміни в програмі, запросили тренерів, які мають військові спеціальності. Серед них – спеціалісти сприяння обороні, люди, котрі побували в гарячих точках, військові інструктори. Висвітлити актуальні суспільно-політичні теми запрошуємо громадських діячів, зрозуміти духовні підстави життя молоді допомагає священик Юрій Круглявський.
– Приїхав на вишкіл “Відваги” вже не вперше. На малій батьківщині мені, на жаль, не вистачає українського спілкування. Подібні ініціативи у нас не розповсюджені, люди навіть дивляться скоса, коли говорю українською мовою, – розповідає Дмитро з Луганська.
– Ініціаторами поїздки були батьки, хочуть уберегти мене від ситуації на сході. Телефонують щодня, дуже хвилюються. Говорять, що вдома дуже складно: у місті напруга, постійно стріляють. Тут, на Полтавщині, у “Відвазі” відпочиваю і здобуваю фізичний, духовний гарт, – долучається до розмови Наталя з Донбасу.
Вишкіл у таборі – козацький. Говорять, не просто витримати десятиденний курс. Проте після, жартують члени “Відваги”, відтиснутися 50 разів від підлоги чи пробігти 5 кілометрів уже завиграшки.
– Дозвілля молоді має поєднуватися із плеканням української національної ідеї, її розвитку й формування патріотичних настроїв. Нинішнього року ця ініціатива вперше підтримується владою області й реалізується при підтримці Міністерства молоді та спорту України. Й надалі будемо сприяти проведенню таких таборів на теренах Полтавщини, – наголосив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.