Що почім на базарі й не тільки…

Якщо не купувати м’яса й м’ясних та молочних продуктів, то за 50 гривень на базарі можна стільки всього накупити, що ледве сумки додому донесеш, якось нещодавно запевнила мене моя знайома й за сумісництвом громадський консультант із цінової ситуації на споживчому ринку полтавка Ірина Іванова. Для того, щоб дізнатися, що почім, і скільки коштує нині зварити борщ, побуваємо на Центральному ринку обласного центру й ми.
Слід зазначити, що полиці тут у буквальному розумінні завалені всілякими дарами садів та полів і дещо менше пропозицій у “м’ясних рядах”. До речі, як стверджують і покупці, й продавці, із вітчизняних продуктів саме м’ясо подорожчало чи не найбільше. Так, скажімо, за кілограм вирізки зараз правлять від 60 гривень, ще рік тому ціна на неї не перевищувала 50 гривень. А от вартість сала залишилася практично без змін. У залежності від категорії “український снікерс” можна придбати від 15 гривень за кілограм. Відсотків на 10–15 подорожчала практично вся молочна продукція, у тому числі й тверді та м’які сири. Скажімо, молоко зараз на ринку можна купити по 5–6 гривень за літр, а домашній молочнокислий сир – по 24–30 гривень за кілограм. Та все ж навряд чи якийсь загальновживаний продукт зріс у ціні так, як морська риба. Оскільки цей товар завозиться з-за меж України, вартість морепродуктів зросла майже пропорційно підвищенню курсу американського долара: на 45–50 відсотків. Відчутно (відсотків на 30) подорожчало й м’ясо птиці. А от вартість курячих яєць, окрім сезонних коливань (перед святами), залишилася майже без змін, зараз десяток їх коштує від 8 до 11 гривень. Відсотків на 20, у порівнянні з минулим роком, підвищилися ціни на борошно, окремі макаронні вироби та крупи. І це при тому, що на їх виробництво використовувалося зерно минулорічного врожаю, затрати на вирощення якого були значно нижчими за цьогорічні. Що ж до так званого борщового набору, то ціна кілограма (цьогорічних) картоплі, моркви, буряка й цибулі нині в середньому коливається в межах 3,5–4,5 гривні за кілограм. Звісно, можна знайти відбірні овочі по 5 і більше гривень, а можна, якщо пошукати, купити їх і по 2 гривні, щоправда, це буде, скоріш за все, так званий некондиційний товар, дрібніший за розміром або ушкоджений. Капусту та кабачки в основному пропонують по 3 гривні, перець солодкий – по 5 і до 30 гривень імпортований, помідори – від 4 до 12, часник – від 15 гривень (дрібний і не цільний – по 6). Кавуни коштують від 2,7, а дині – від 5 гривень за кілограм, кримські персики – від 15, а оптова ціна – від 10 гривень за кілограм. А от огірочки вже подорожчали, нині їх ціна “відштовхується” від 8 гривень за кілограм. Як стверджують місцеві овочівники-любителі, нинішні погодні умови, зокрема значний перепад температур протягом доби, несприятливо позначилися на домашній городині, тож огірки вже практично відійшли. Не слід, за їхніми словами, також цього року очікувати доброго урожаю й домашніх помідорів, яких, у буквальному розумінні, “заїдає” фітофтороз.
Більш-менш доступними, вищими хіба що відсотків на 5–10, були й цьогорічні ціни на ягоди та абрикоси. Стабільною залишається вартість слив та груш, а от яблука вже зараз коштують задорого, від 5 гривень за кілограм. А що ж за них правитимуть восени?
– Чи влаштовують нинішні ціни на овочі? – це запитання адресую продавцям, дрібним (присадибним) товаровиробникам.
– Ой, що ви, в цьому році ціни хороші, це торік овочі коштували копійки, а зараз це суттєвий додаток до пенсії,  – каже поважного віку жіночка із села Стасі Полтавського району. – Щоправда, більшість мого бюджету “з’їдають” ліки, бо деякі з них чомусь здорожчали мало не в три рази.
Задоволена виручкою й Наталка із села Братешки Решетилівського району, яка приїздить поїздом, щоб поторгувати в обласному центрі. А от Ніна Дмитрівна з Диканського району, для якої виручені за овочі гроші – головний дохід, каже, що значна частина денної виручки йде на квитки, які приблизно місяць тому зросли в ціні майже на 40 відсотків. Покупці ж, яких, до речі, того дня на ринку було обмаль, розійшлися в думках щодо нинішніх споживчих цін. Наприклад, полтавка Наталя Іванівна задоволена тим, що нині практично всі харчові продукти й на будь-який смак можна купити за прийнятними цінами. Натомість для жіночки поважного віку Катерини Федорівни ціни високуваті, її пенсії не вистачає для того, щоб належно харчуватися, тож вона й намагається вибрати бодай і не кондиційний, але дешевший товар. Особливо ж турбує жінку, як вона взагалі буде харчуватися після запровадження нових тарифів на комунальні послуги. Субсидія їй не належить, бо має ще й “не зовсім путящого” сина, який перебивається тимчасовими заробітками… Непереливки з коштами вже зараз відчуває й полтавка Марина. Вона має вищу освіту, їй трохи за 50. Знайти роботу за фахом не вдається, тож нині жінка в буквальному розумінні виживає за рахунок того, що збирає макулатуру й металолом. Та чи багато так можна заробити? Каже, що в день на хлібину завжди виходить, тому на ринку вона шукає чи не найдешевші овочі.
Ось так – по-різному – живуть і виживають наші земляки, з якими вдалося поспілкуватися на ринку. Однак вже час повертатися до цьогорічної вартості борщу.
Як стверджує Ірина Іванова (за фахом – інженер-технолог громадського харчування), загалом вартість цьогорічного борщового набору мало змінилася від минулорічної. Так на 4 літри (12 порцій) цієї всіма споживаної і багатьом улюбленої страви потрібно приблизно 0,5 кг картоплі (2 гривні), 0,5 кг капусти (1,5 грн), в середньому по 100 грамів буряку, моркви й цибулі (загалом 1,2 грн), перцю солодкого 100 грамів – 0,5 грн, томатна паста чи помідори коштуватимуть приблизно 1,5 грн, олія – 100 г – 1,2 гривні, ще 1 гривню коштуватимуть зелень та інші приправи. Наш технолог-консультант також пропонує додати спаржеву квасолю (близько 2 гривень). Загалом виходить приблизно 11 гривень, але цю суму без проблем можна зменшити відсотків на 30. Отож за розрахункову суму можна брати 10 гривень. Додайте до цього, на ваш вибір, м’ясо чи консерви (останні приблизно 5 грн). Тож і виходить, що 4 літри пісного борщу коштуватимуть від 15 гривень. А з м’ясом?..

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.