Виплата заробітної плати – на контролі прокуратури

Проблема своєчасності виплати роботодавцями зароблених грошей працівникам на Полтавщині залишається гострою. Нині борг сягає понад 20 мільйонів гривень. Зважаючи на це, у сфері оплати праці органами прокуратури області цьогоріч проведено 62 перевірки. За їхніми результатами зареєстровано 15 кримінальних проваджень. На усунення виявлених порушень в органи контролю та керівникам підприємств і організацій внесено 75 подань. Ужитими заходами погашено 17,6 мільйона гривень зарплатних боргів. Також прокурорами пред’явлено позовних заяв на загальну суму 1,5 мільйона гривень.
Як засвідчують перевірки, керівники підприємств не завжди дотримуються норм чинного законодавства, зокрема статті 15 Закону України “Про оплату праці”, яка передбачає, що оплата праці працівників підприємства здійснюється у першочерговому порядку. Наприклад, службові особи ДП НАК “Надра України” “Миргороднафтогазрозвідка”, маючи реальну можливість розрахуватися з людьми за виконану роботу, безпідставно упродовж березня–грудня 2013 року та січня–березня 2014 року не виплатили своїм працівникам 1,8 мільйона гривень. Тож відомості про цей факт за ч.1 ст.175 КК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Зважаючи на пріоритетність захисту прав громадян, значні кошти заборгованості із заробітної плати відшкодовано на виконання документів прокурорського реагування. Так, на підставі подання прокурора Лохвицького району працівникам ПрАТ “Райз-Максимко” сплачено 1064 тисячі гривень.
За документами реагування прокуратури Київського району Полтави виплачено борги по зарплаті працівникам ТОВ “Голден Деррік”  (566 тисяч гривень) та ПП “Полтавський ливарно-механічний завод” (585 тисяч гривень).
Однак зазначена проблема не може бути вирішена тільки шляхом прокурорського втручання. Тут потрібен комплексний підхід органів контролю, державної виконавчої влади та місцевого самоврядування. Адже заробітна плата – це одна з головних економічних категорій, що поєднує інтереси не лише працівників та роботодавців, а й держави, безпосередньо впливаючи на рівень життя її громадян.

Дмитро ТАРАН
Заступник прокурора Полтавської області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.