Полтавські вірмени – за соборну Україну

Продовжуючи низку зустрічей у межах інформаційно-просвітницького проекту “Єдина країна”, започаткованого департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, відбулася прес-конференція представників вірменської громадської організації “Урарту”. Учасники зібрання вели мову про збір гуманітарної допомоги для потреб вітчизняної армії й учасників антитерористичної операції на Сході України, літній відпочинок дітей нашого краю у Вірменії та ініціативу встановлення в обласному центрі інтернаціонального пам’ятника Героям Майдану.
– Мешкаю на Полтавщині уже 30 років. Про захист родини, країни, територіальної цілісності держави знаю не з розмов. Для армії дуже важлива суспільна підтримка, моральна і матеріальна, тоді солдати почуваються потрібними своєму народові, – наголосив представник вірменської діаспори на Полтавщині, ініціатор збору гуманітарної допомоги учасникам АТО Симбад Гарібян. – Як громадяни України, ми не можемо залишатися осторонь нинішньої складної ситуації, прагнемо допомогти нашій державі. Спілкуючись із членами Полтавського автомайдану, дізналися: щочетверга активісти возять гуманітарну допомогу армійцям із Полтавщини, які перебувають у зоні АТО. Ми запросили членів нашої громади зробити свій внесок у поміч українським захисникам, вони погодилися. Тоді ж вдалося залучити до збору допомоги чеченську, азербайджанську, грузинську общини. Вірменська громада Полтавщини вирішила один раз на місяць завдяки сприянню автомайдану відправляти допомогу військовослужбовцям у зоні бойових дій. Такими акціями ми перш за все сприяємо собі, адже без армії не буде ні територіальної цілісності нашої держави, ні її суверенітету, ні свободи.
За словами керівника вірменської громадської організації “Урарту” Саркіса Агаджаняна, вірменська община написала офіційний лист на адресу міського голови Полтави і просить облдержадміністрацію сприяти щодо виділення кількох квадратних метрів у центрі міста для встановлення інтернаціональної стели загиблим на Майдані. Її виготовлять за кошти общини. Планується, що монумент буде з темно-рожевого мармуру, зі світлинами Героїв Небесної Сотні, написами, віршами. Уже напрацьовані ескізи, є домовленість із майстрами, які виготовлятимуть обеліск, тільки потрібно визначити місце. Це питання вирішуватиметься на черговій сесії міської ради Полтави.
Про можливість літнього відпочинку дітей області у Вірменії та формування молодіжної волонтерської групи під егідою ГО “Урарту” розповіла голова молодіжної громади “Урарту” з Карлівки Христина Зограбян:
– Ініційована Міністерством культури Вірменії програма “Арі тун”, що в перекладі означає “Приїзди додому”, почала діяти в 2009 році й покликана дати змогу молоді, як етнічним вірменам, що мешкають у різних країнах, так і громадянам інших національностей, безкоштовно відвідати Вірменію. Протягом п’яти років у рамках ініціативи з культурою, духовними і сімейними цінностями, традиціями, суспільним життям держави ознайомилися понад три тисячі молодих осіб. Дуже важливим аспектом програми є спілкування приїжджих з однолітками, адже дружні стосунки – одна з найголовніших чеснот, що має утвердитися між різними етносами. Цього року з Полтавщини до Вірменії поїхало вісім дітей. Щоб долучитися до програми “Арі тун”, необхідно зайти на однойменний сайт і заповнити анкету.
Також Христина Зограбян зазначила, що члени молодіжної громади “Урарту” вирішили організувати волонтерську роботу. На початку вересня цього року активісти планують допомагати пенсіонерам, ветеранам, родинам загиблих на Сході України військовослужбовців із Полтавщини. Прагнуть долучити до ініціативи якомога більше юнацтва.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.