Людмила Корнієнко: “Допомога при народженні відтепер не залежить від кількості дітей і є фіксованою – 41280 гривень”

З  1 липня цього року в законодавстві відбулися зміни, які регламентують порядок призначення державних соціальних допомог. Якщо раніше розмір допомоги при народженні дитини був диференційований (на першу, другу, третю дитину), то зараз вона призначається незалежно від кількості дітей в сім’ї у фіксованому розмірі – 41280 гривень. При цьому одноразово виплачується 10320 гривень, решту коштів (по 860 гривень) сім’я отримує протягом 36 місяців.
У ході прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” директор департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко детально пояснила, що саме нового пропонує відтепер чинне законодавство.
По-перше, зріс розмір допомоги при народженні першої дитини (досі він становив 30 тисяч гривень). По-друге, встановлено більш тривалий період виплати цієї допомоги – раніше вона виплачувалися лише 24 місяці. По-третє, ці кошти будуть виплачуватися незалежно від того, коли батьки вийдуть на роботу: якщо мама почне працювати після виповнення дитині 2 років, її законні 860 гривень надходитимуть щомісяця ще рік.
Також з 1 липня передбачено об’єднання двох видів допомоги: при народженні дитини і по догляду до досягнення дитиною 3-річного віку. Ця єдина допомога й виплачуватиметься протягом 36 місяців. Особам, яким уже призначена допомога при народженні першої дитини (народженої до 30.06.2014 року), що виплачується 24 місяці, після змін у законодавстві виплати продовжаться на наступні 12 місяців (до досягнення 3-річного віку) в розмірі 130 гривень. Це зроблено для того, щоб виплата не призупинялася і цей рік можна було зарахувати у стаж роботи. Таких сімей в області 19 тисяч.
Крім того, допомога при народженні дітям, які народилися до 30 червня, буде продовжуватися так, як вона призначена на момент народження (диференційовано, в тих же розмірах і на ті ж терміни: 24 місяці – на першу дитину, 36 місяців – на другу, 72 місяці – на третю і всіх наступних дітей).
Також зменшено перелік документів для призначення допомоги при народженні дитини: в органи соціального захисту населення достатньо подати заяву, паспорт одного з батьків і свідоцтво про народження дитини.
На органи соціального захисту населення покладена додатково функція щодо реєстрації дитини, якщо з тих чи інших причин цього не можуть зробити батьки. Наприклад, якщо мама-одиначка потребує тривалого лікування, крім заяви про призначення виплати при народженні дитини, паспорта і свідоцтва про народження, вона подає також заяву з проханням зареєструвати дитину за вказаною адресою. Треба лише додати квитанцію про оплату збору в розмірі 85 копійок. Всі наступні функції покладаються на органи соціального захисту населення та міграційну службу. Заява та копії документів у 3-денний термін направляються до міграційної служби, у 5-денний термін міграційна служба повідомляє дані про реєстрацію дитини, й органи соціального захисту призначають допомогу при народженні дитини. Таке нововведення дуже важливе для неповних сімей, яких на Полтавщині 22 тисячі.
Постановою Кабінету Міністрів (від 25.06.2014 № 208) врегульовано також порядок призначення допомоги при народженні дитини сім’ям, які є переселенцями з окупованого Криму та місць проведення антитерористичної операції. Така сім’я має звернутися до органів соціального захисту населення за місцем тимчасового проживання, ними складається акт обстеження і на підставі цього акта призначається допомога. В області вже призначено 5 таких допомог за спрощеною схемою на підставі акта обстеження.
Змінено також порядок зарахування трудового стажу. Як уже було зазначено, всі допомоги при народженні призначатимуться у фіксованому розмірі на 36 місяців, і увесь цей термін буде зараховуватися до трудового стажу, оскільки органи соціального захисту перераховуватимуть за нього пенсійні внески. Тобто якщо мама матиме двох дітей, термін догляду за якими до 3-х років не співпадатиме, до стажу роботи зарахується 6 років.
Як додала насамкінець Людмила Корнієнко, рішенням колегії департаменту соціального захисту населення області призначення допомоги при народженні дитини має відбуватися в одноденний термін (хоча законодавством України передбачено 10-денний термін). Деякі сім’ї звертаються із запитанням, чи є конкретна дата виплати цієї допомоги (як при виплаті пенсії)? Така норма законом не встановлена: виплата цієї допомоги має проводитися у поточному місяці за поточний місяць.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.