Хреститель Київської Русі-України

28  липня – день пам’яті рівноапостольного Великого князя Київського Володимира, у святому хрещенні Василія. Володимир Великий  не тільки сам навернувся до християнства, а й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі. У зв’язку з цим 28 липня в Україні відзначається  державне свято – День Хрещення Київської Русі-України.
Точна дата народження князя невідома, історики називають і 954, і 958, і 960 роки. Володимир був наймолодшим, до  того ж незаконно народженим, сином князя Святослава Ігоровича. Після загибелі Святослава в 972 році Києвом керував його старший син Ярополк. У 977-му між Ярополком та братами розгорілася міжусобна війна. Під час бойових дій був убитий князь Олег Святославович. Тікаючи від такої ж долі, Володимир подався до свого дядька в Швецію, де набрав наймане військо й невдовзі повернувся й розпочав війну проти Київського князя. Найімовірніше,  офіційно правителем Київської Русі він став у 980 році. Відтоді здійснив ще чимало військових походів – проти польського князя Мешко I, проти балто-литовського племені ятвягів, воював також із радимичами і волзькими булгарами.
Володар великої держави, до складу якої входило близько 20 різних племен, розумів необхідність радикальних змін, які б змогли забезпечити порядок та стабільність у державі. Князь усвідомлював, що потрібно знайти об’єднавчий фактор, і ним стала релігія. Будучи мудрим політиком, Володимир зробив вибір на користь християнства, оскільки з другої половини ІХ століття воно наближалось до кордонів його держави: в 864 році християнство прийняла Болгарія, 928 – 935 рр. – Чехія, 962 – 992 рр. – Польща. Було очевидно, що тільки після християнського хрещення Русь може стати рівноправним партнером для європейських держав.
Крім того, на вибір онука, певно ж,  вплинула пам’ять про його бабусю-християнку – велику княгиню Ольгу. Утім, християнство на українських землях з’явилося навіть задовго до неї. Різноманітні джерела розповідають про хрещення Київського князя Аскольда у 860 році під час походу на Константинополь. Є припущення, що тоді ж князь намагався хрестити й киян, навіть привіз єпископів для створення церковної структури. Проте в 882 році його вбили, а релігійна реформа провалилася через сильний спротив язичників. Тому хрещення Русі князем Володимиром було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.
Час і місце особистого хрещення Володимира дискусійні. Навернення киян, здійснене відразу після Корсунського походу, датується 988 роком. Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути в Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах  княжі воєводи хрестили “мечем і вогнем”.
Крім хрещення руського народу, князь провів ряд важливих для розвитку держави реформ. Зміни стосувались не лише управління, а й освіти, науки, культури. Святий Володимир твердою рукою стримував на рубежах ворогів, будував міста, фортеці. Храми Божі виростали на підвищених місцях, наче дороговказні знаки, світочі народної святості.
Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі-України став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році. Свято відзначається у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, який помер 28 липня 1015 року. Саме ж хрещення киян, найімовірніше, відбулося 14 серпня.
 

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.