Чи бути кар’єру ТОВ “Біланівський ГЗК”

Відбулося перше організаційне засідання робочої групи з вивчення доцільності та правової основи розміщення кар’єру ТОВ “Біланівський ГЗК”. До складу комісії увійшли керівники департаментів та управлінь ОДА, депутати рад різних рівнів, представники Кременчуцького району, профільних науково-дослідних інститутів, ТОВ “Біланівський ГЗК” та територіальної громади села Бондарі Кременчуцького району.
“Комісії належить прийняти непросте рішення, – підкреслив голова ОДА Віктор Бугайчук, відкриваючи засідання. – Я не збираюся тиснути на роботу комісії, навпаки, зацікавлений, щоб відбулося всебічне вивчення проблеми. Радив би працювати, виходячи з тих принципів, які декларував Гарік Боб, керівник британської компанії, що будує кар’єри в усьому світі: спочатку дослідити можливі екологічні наслідки. Якщо все гаразд – розглянути соціальні питання (компенсації втрат родючих земель, побудови інфраструктури тощо), а уже після вирішення усіх цих проблем переходити до економіки”.
ТОВ “Біланівський ГЗК”  створено в грудні 2009 року з метою розвитку Біланівського та Галещинського родовищ залізної руди. Програмою розвитку підприємства передбачається проведення розкривних робіт з подальшим видобутком залізної руди, будівництва збагачувальної фабрики та допоміжних об’єктів інфраструктури. Ідея розміщення кар’єру в безпосередній близькості з населеними пунктами викликала акції протесту мешканців Кременчуцького району та Кременчука. Представники громадських організацій подавали судові позови, аби скасувати схему планування Кременчуцького району, в якій передбачено майже третину району віддати під розвиток кар’єрів Полтавського, Єристівського та Біланівського ГЗК.
До голови ОДА звернувся депутат обласної ради Іван Панасенко. Він наголосив, що компанія “Ferrexpo”, яка розробляє кар’єри, не вирішила багато взятих на себе соціальних зобов’язань, зокрема з проектування та будівництва водогонів у селах Салівка, Пришиб, Малий Кобелячок. А у селі Єристовка, розташованому поблизу  кар’єру, через постійну вібрацію руйнуються будинки.
Депутат Кременчуцької районної ради Ганна Капустян запропонувала під час роботи комісії прораховувати ситуацію на перспективу, зважаючи на зменшення продовольчих запасів у світі та надзвичайну цінність родючих полтавських чорноземів.
Як наголосив Віктор Бугайчук, важливо знайти справедливе рішення, яке враховувало б інтереси потужних бюджетоутворюючих підприємств області – компанії   “Ferrexpo” й АТ “Укртатнафта”. Адже сусідство ставка-випарника нафтопереробного заводу з майбутнім кар’єром ТОВ “Біланівський ГЗК” може загрожувати екологічній безпеці.
Голова облдержадміністрації підкреслив, що робота комісії буде прозорою.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.