Абітурієнтські “жнива”

В  Україні з 11 липня стартувала вступна кампанія у вищі навчальні заклади. Абітурієнтські “жнива” розпочалися й у полтавських вишах. Цього року в Міністерстві освіти та науки України внесли корективи до вступної кампанії 2014 року. Зміни зокрема стосуються дат прийому та завершення подання документів від вступників: із 11 липня до 24 липня – для осіб, які мають проходити творчі конкурси та співбесіди, до 1 серпня – для решти. Таку необхідність перенесення термінів цьогорічної вступної кампанії пояснюють забезпеченням можливості вступу до вишів абітурієнтів із Донецької та Луганської областей, для яких було створено додаткову сесію ЗНО.
Зараз на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка працює єдиний в області Центр оцінювання якості освіти. Відповідальна за пункт тестування “Додаткова сесія” Світлана Ревенко повідомила, що із 1 до 15 липня проведена додаткова сесія ЗНО. За цей час близько 500 випускників – переселенців зі Сходу України оцінювали свої знання.
– Я дуже щаслива, що моя донька має можливість здати ЗНО у мирних, спокійних умовах та вступити до вишу, – розповіла Марина Зубець із Донецька.
Діти військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків, мають право на зарахування до вишу поза конкурсом. Також відповідно до закону цього року середній бал атестата підраховують за шістдесятибальною системою, на відміну від минулорічної двохсотбальної.
У перші дні роботи приймальних комісій у всіх вузах Полтави спостерігається збільшення потоку абітурієнтів. Дехто із фахівців це пов’язує із демографічним бумом, інші – із короткими строками оформлення заяв про вступ. Також проходить широке інформування про реєстрацію та рейтинги вступників. На сьогодні у вищих навчальних закладах працює система подання електронних заяв.
Відповідальний секретар приймальної комісії Української медичної стоматологічної академії Валентин Дворник зазначив, що порівняно із минулим роком наплив абітурієнтів збільшився у перші дні подання заяв. І це незважаючи на те, що Міністерство охорони здоров’я, якому підпорядковано вуз, підвищило прохідний бал профільного предмета, а саме з біології. В УМСА збільшено кількість місць держзамовлення, зокрема на лікувальну справу додано ще 40.
У Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка у перший день прийому документів було подано близько тисячі заяв. Прохідний бал на профільні предмети – 140, непрофільні – 124. На подвір’ї університету абітурієнтів та їхніх батьків зустрічають студенти-волонтери, які інформують та супроводжують до приймальної комісії.
– Найбільше заяв зареєстровано на факультет нафти і газу та природокористування, будівельний, фінансово-економічний факультети, – розповіла відповідальний секретар приймальної комісії університету Людмила Давиденко. – На відміну від інших вишів Полтави наша комісія працює сім днів на тиждень і без обідніх перерв.
– У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка вступна кампанія проходить без змін, окрім тих, що внесені до правил, – повідомив заступник відповідального секретаря комісії Павло Хоменко. – Уже в перші три дні абітурієнти до вишу подали 1400 заяв, серед них – чотири переселенці зі Сходу. Серед майбутніх педагогів традиційно великою популярністю користуються англійська філологія, психологія та журналістика.
У Полтавському університеті економіки і торгівлі вступна кампанія набирає обертів. Виш популярний серед випускників шкіл не лише Полтавщини, а й навколишніх областей.
Дуже висока активність абітурієнтів Полтавської державної аграрної академії. Заступник відповідального секретаря прийомної комісії Валерія Осташова поінформувала: щоб розвантажити чергу, збільшують кількість технічних секретарів. Майже у три рази у порівнянні із минулим роком збільшилася кількість електронних заяв. Серед абітурієнтів найбільшою популярністю користується спеціальність “Ветеринарна медицина”. Цього року відкрили й нові спеціальності за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра – “Прикладна екологія та збалансоване природокористування”, “Насінництво та насіннєзнавство” на факультеті агротехнології та екології.
… Молодь обирає знання, освіту, прагне здобути спеціальність і прислужитися рідній державі, таким чином протистояти агресії чужинців. І в цьому – майбутнє суверенної, демократичної України.

Абітурієнти Української медичної стоматологічної академії Валерія Авраменко, Олександр Швець, Катерина Юзвак, Богдан Кравченко.

 

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.