“Талант її багатогранний”

Час працює на добре ім’я Олени Пчілки – усе більше граней ми відкриваємо в постаті видатної нашої землячки, української письменниці, громадської і культурної діячки, члена-кореспондента Всеукраїнської академії наук, сестри Михайла Драгоманова, матері Лесі Українки. Протягом усього життя вона наполегливо, безкомпромісно боролася за майбутнє відродження національної культури. Письменниця відстоювала право навчати в школах українською мовою. Гадяцький край був для неї домівкою. Саме тут Олена Пчілка знаходила відпочинок, відраду та душевний спокій. Їй належать найзворушливіші слова про рідний Гадяч та Полтавщину.
Завдяки Володимиру Костюку, випускнику школи, ініціатору вшанування пам’яті Олени Пчілки та присвоєння її імені Гадяцькій гімназії, а також директору гімназії Олександру Зозулі, у нашому навчальному закладі з 2007 року розпочалась наполеглива робота з вивчення життєвого, творчого шляху і наукових праць Олени Пчілки – Ольги Петрівни Драгоманової-Косач. Зроблено багато: створено кімнату-музей життєвого і творчого шляху Олени Пчілки, де розміщено унікальні світлини. Заслуговують на увагу експозиція “Лауреати літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки” та наукова робота Ірини Сливи з цього питання. Підготовлені матеріали для присвоєння школі імені Олени Пчілки. З нагоди 160-річного ювілею у закладі відбулася всеукраїнська конференція “Олена Пчілка і Гадяч”, де виступили наукові співробітники Інституту літератури імені
Т.Г.Шевченка НАН України, Музею Лесі Українки, Національного музею літератури України та представники державного видавництва “Веселка”.
Ми маємо прапор із зображенням славетної землячки. Утретє у нашій гімназії відбувалося засідання журі премії імені Олени Пчілки. У 2012 році у закладі пройшла презентація книги лауреатів премії імені Олени Пчілки Лариси Мірошниченко та Алли Ріпенко “Золоті дні золотого дитячого віку”, на якій була представлена інсценізація уривків із твору. Сценарій підготувала учитель української мови Валентина Вінцковська. Ми гордимося тим, що на презентації книги виступив директор Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, академік  Микола Жулинський. На сайті закладу створено сторінку “Музей”, де є вкладка “Олена Пчілка. 165”. Відбулись екскурсії місцями, що пов’язані з життям славетної землячки та її доньки Лесі Українки (Лариси Косач). Створено слайд-шоу презентації, відбувся конкурс творчих робіт та малюнків гімназистів, здійснено спеціальний випуск газети “Соняшник”. Та гімназисти під керівництвом учителів продовжують науково-дослідницьку діяльність, працюють над створенням віртуального музею письменниці.
З метою виховання в учнів любові до рідного краю, формування відчуття своєї українськості, прагнення до збереження та примноження духовних багатств нашого народу, виховання патріотичних почуттів та шанобливого ставлення до культурного та історичного минулого України ми провели цілеспрямовану та активну роботу до відзначення 165-ї річниці від дня народження Олени Пчілки. Були розроблені заходи, підсумком яких стала конференція “Талант її багатогранний”. Тут зокрема представили результати своїх досліджень гімназисти, адже саме про молодь наша землячка говорила: “Діти – се наш скарб, се наша надія, се молода Україна”. Учні не просто підготували виступи, а вивчили питання, написали реферати, наукові роботи та створили презентації на теми: “Олена Пчілка і світова культура”, “Родовід родини Драгоманових”, “Гадяч – батьківщина Олени Пчілки”, “Географія подорожей Олени Пчілки”, “Олена Пчілка про роль мови та учителя у вихованні молодого покоління” та інші. Приємно було чути зворушливі відгуки гостей про ґрунтовність досліджень.
Упевнена, що патріотично налаштовані жителі Гадяча, ті, кому не байдуже духовне зростання нації, хто щиро переймається нашою літературно-мистецькою спадщиною, продовжать та розширять роботу із вшанування славетної землячки, популяризації її творчості.

Валентина БУТКО
Заступник директора Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.