Кількасот полтавців воюють на Сході України

DSC_0219Про це ексклюзивно для “Зорі Полтавщини” повідомив голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Зі зрозумілих причин у інтерв’ю не фігурують точні цифри та географічні назви. Але тільки офіційно зареєстрованих патріотів-добровольців, тих, хто, не чекаючи призову, прийшов до військкоматів зі словами “Я хочу боронити Батьківщину”, налічується більше 60 чоловік. Вони воюють у батальйонах “Донбас”, “Айдар”, “Азов”, “Дніпро-1”. Неофіційна кількість добровольців – у кілька разів більша.

– Вікторе Михайловичу, що повинні знати люди, які мають бажання захищати Україну?
– Потрібно усвідомити, що події на Сході України – це вже  не Майдан, де цінувалася кожна пара робочих рук. Це війна, на якій треба добре вміти те, що робиш. Патріотизм полтавців зрозумілий, ми ним пишаємося, але треба усвідомлювати: неорганізовані, самодіяльні вчинки можуть принести реальну шкоду. Так уже було із доставкою гуманітарної допомоги у зону бойових дій – люди захотіли зробити це самотужки і потрапили в полон, що спричинило чимало додаткових клопотів. Є речі, які повинні робити спеціальні служби. За деякими даними, проти нас воює близько 30 бандформувань, які вже конкурують між собою в боротьбі за полонених.
Всі, хто хоче воювати з ворогом, мають проходити відповідні навчання, адже противник добре вишколений і оцінює досвідченість наших солдатів навіть по тому, як ведеться бій: довгими чергами чи короткими влучними.
– Є якісь дані про полонених полтавців?
– На цей час у полоні (у стінах Луганської облдержадміністрації) залишається один земляк. Із восьми наших поранених бранців двоє втікали із полону, але живим додому один із них не дійшов. Тіло знаходиться у Луганському моргу, і забрати його звідти через активну фазу АТО поки що неможливо. Ще один після полону вже вилікував рани і повернувся на Схід. Звільнення і бійців, і цивільних – справа дуже серйозна, копітка, і займаються нею фахівці.
– Який рівень забезпечення Полтавського батальйону територіальної оборони?
– Наш батальйон, підпорядкований штабу Південного оперативного командування, – один із кращих за рівнем забезпечення. За це влада області щиро дякує благодійникам, спонсорам, більшість із яких не афішують свій внесок у зміцнення обороноздатності держави. Але купувати довелося практично все: одяг, взуття, натільну та постільну білизну. Цього тижня очікуємо другу партію бронежилетів. Із першої партії по півсотні жилетів направили Кременчуцькому та Полтавському батальйонам МВС: це також наші люди, які несуть службу в дуже небезпечних зонах. До речі, вартість одного бронежилета 4-го класу завдяки оптовим знижкам становить 1900 гривень, а якість підтверджена перевіркою. Після проведеного у Кременчуці “відстрілу” цього засобу захисту з пістолета Макарова куля пошкодила тільки тканину і пластик, броня лишилася неушкодженою. Автоматний постріл спричинив лише ум’ятину в броні. Як розповів один із полтавських бійців батальйону “Айдар”, саме такий жилет врятував йому життя після автоматної черги у спину. Зараз чоловік підлікувався і воює знову. Закуповуємо прилади нічного бачення, каски, оптичне обладнання. З цим спорядженням наші бійці батальйону територіальної оборони брали участь у затриманні диверсійних груп.
– Чи вдалося вирішити, як це передбачено законом, особисті проблеми військовослужбовців батальйону?
– Як стверджує воєнна наука, на одного солдата мають працювати шість цивільних, забезпечуючи йому надійний тил. Всі голови облдержадміністрацій автоматично стали головами рад оборони. Довелося втручатися в різні процеси: “замороження” кредитних платежів, збереження робочих місць, квартирні питання, оформлення академвідпусток у вузах. У перші місяці служби солдатам довелося компенсувати навіть фінансові втрати – їм виплачено по тисячі гривень матеріальної допомоги. За все це ще раз спасибі благодійникам, таким, як “Укртатнафта”, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Кожні два тижні за сприяння народного депутата Костянтина Жеваго надходить на потреби оборони близько 200 тисяч гривень (загальна сума фінансування складе 1,5 мільйона гривень).
– Куди звертатися людям, які хочуть допомогти армії?
– У кімнаті 118 обласної державної адміністрації з 9.00 до 21.00 працює Ліга громадських організацій “Полтавська громада”. Тут приймають одяг, білизну, медикаменти, спальні мішки, ліхтарі, каски, гроші, продукти тощо. Бажано заздалегідь телефонувати, аби дізнатися, що саме найбільш потрібне в той чи інший момент. Тут же приймуть і допомогу біженцям та переселенцям із Криму та зони АТО. З минулого тижня цими категоріями громадян опікуються також підрозділи МНС.

***

Як повідомив голова Полтавської обласної організації ТСО України Василь Василенко, всі, хто бажає надати безповоротну фінансову допомогу Збройним силам України, МВС, батальйону територіальної оборони області для їх забезпечення спецодягом, бронежилетами, запасними частинами до автотранспорту, пально-мастильними матеріалами, може перераховувати кошти за такими реквізитами:
отримувач: Громадська організація “Первинна організація апарату комітету Полтавської обласної організації товариства сприяння обороні України”;
р/р № 2600 0 80089 01 у філії “ПРУ” АТ “Банк “Фінанси та Кредит”;
МФО 331832;
код ЄДРПОУ 38875103;
призначення: безповоротна фінансова допомога ЗСУ та обороноздатності держави (ПЗВ ВСП ЗСУ).
Стосовно допомоги біженцям та переселенцям варто звертатися за номерами 101, 112 та 0800502230. Телефони безкоштовні для всіх операторів зв’язку.

Ольга ЩЕГЛОВА

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.