Уряд підтримає територіальні громади

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій у ході відкритого засідання Кабінету Міністрів привітав українців із проведенням демократичних виборів Президента України. “Ми переконані, що новий Президент, уряд і парламент зроблять усе, чого чекає український народ і за що вийшов на Майдан”, – сказав він. У Полтаві в роботі селекторної наради брали участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук та директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка.
“Як Прем’єр-міністр України, я офіційно оприлюдню свою позицію з приводу подальшої діяльності Кабінету Міністрів України і взаємодії законодавчої, виконавчої гілок влади та інституту Президента України”. Керівник уряду наголосив, що нинішня ситуація складна, але контрольована. Найближчими днями для вирішення першочергових проблем територіальних громад надійде 2,5 мільярда гривень. “Ми прийняли рішення разом із Міністерством фінансів щодо забезпечення виплат по незахищених статтях Державного та місцевих бюджетів, які до сьогодні затримувалися відділеннями Держказначейства. Від міжнародних фінансових донорів Україна отримала 2,5 мільярда гривень. Їх буде розподілено між усіма місцевими бюджетами”. Звертаючись до керівників обласних державних адміністрацій, Прем’єр-міністр України зауважив: “Знаю, що у вас накопичилася маса платіжних доручень, і ми прийняли рішення допомогти територіальним громадам”.
Щодо виконання поточного Державного бюджету і формування бюджету 2015 року Арсеній Яценюк переконаний, що в сучасних умовах продовжувати застосовувати стандартні підходи до економічного розвитку країни абсолютно неефективно. З огляду на це була створена група підтримки України, і відтепер у кожному міністерстві працюватиме фахівець із Європейського Союзу, який допомагатиме виконувати угоду з ЄС. У всіх міністерствах запроваджується посада заступника міністра з питань європейської інтеграції. “Ключовий центр буде знаходитися в Кабінеті Міністрів, цим питанням керуватиме заступник міністра Кабінету Міністрів із питань європейської інтеграції, – повідомив Прем’єр-міністр. – Кожна реформа, яка необхідна для країни і відповідає європейському стандарту, буде виконуватися міністерствами”.
Арсеній Яценюк також зупинився на одному з найболючіших російсько-українських питань щодо поставок газу і висловив позицію української сторони. Зокрема він наголосив, що 29 травня спливає термін доарбітражного врегулювання спору між українською НАК “Нафтогаз” та російським ВАТ “Газпром”. Росія не зробила жодного кроку для врегулювання цієї суперечки. Між компаніями не підписана належна угода, яка відповідає тій передарбітражній вимозі, яку Україна відправила міжнародним арбітрам майже місяць тому. З огляду на це, найімовірніше, українська сторона буде зустрічатися з “Газпромом” у Стокгольмі, в суді. Україна готова заплатити за придбаний газ, але спершу треба підписати документи, щоб платити по зобов’язаннях, підкреслив Арсеній Яценюк. “Водночас ми хочемо почути відповідь від Росії в питанні повернення Україні 2,2 мільярда кубометрів газу, які Росія вкрала через “Чорноморнафтогаз” на території Автономної Республіки Крим, а це в цінах “Газпрому” – 1 мільярд доларів США”, – наголосив Прем’єр-міністр України.
Позиція українського уряду щодо перемовин із Російською Федерацією також залишається незмінною – в сучасних умовах двосторонні переговори без присутності міжнародних посередників та гарантів неможливі. Україна також запропонувала ЄС і США по-новому сформувати енергетичний ринок Європи. Російський газ має продаватися не на кордоні України з країнами ЄС, а на кордоні України з Росією. “Українська газотранспортна система повинна спільно експлуатуватися і модернізуватися нашими європейськими партнерами і партнерами із США. Українські сховища повинні бути наповнені газом, і цей газ повинен належати українським, європейським, американським компаніям”, – зауважив Арсеній Яценюк.
У ході засідання Кабінету Міністрів України було розглянуто ряд інших питань державної ваги.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.