Правовий діалог

Громадська рада при облдержадміністрації, адвокатське об’єднання “Колегія адвокатів України” (м. Харків) провели засідання “круглого столу”, присвячене способам пошуку діалогу заради спільного порозуміння та примирення між сторонами, що перебувають у конфлікті. Спеціалісти називають такий процес медіацією. Для України це новий правовий інститут, тоді як у країнах Європи, Америки він діє уже багато років, у цивільних справах є дуже ефективним інструментом для вирішення конфліктів без застосування судових чи силових інстанцій. І на сьогодні, вважають організатори заходу, медіація є тим необхідним інститутом, який допоможе вирішити кризові для України конфлікти, що відбуваються між суспільством і владою.
“Медіаторами у цих ситуаціях можуть виступати особи, які знаються на принципах і засобах врегулювання конфліктів, тобто юристи, психологи, викладачі, інші особи, які мають фаховий та життєвий досвід, – зазначив заступник голови АО “Колегія адвокатів України” Антон Стєбєлєв. – Ми цей інститут впроваджуємо серед адвокатів, які є безпосередніми учасниками вирішення конфліктів. Приміром, у країнах Європи, за статистикою, 80 відсотків конфліктів вирішують медіатори, і лише 20 відсотків справ – суди”.
Якщо проаналізувати статистику звернень мешканців Полтавської області до юридичної приймальні Громадської ради, то майже всі вони стосуються сімейних, спадкових, цивільно-правових конфліктів матеріального характеру. І в таких випадках інститут медіації може якнайефективніше врегулювати правові спори, наголошує координатор юридичної приймальні Громадської ради Едуард Волков. “Орієнтуючись на провідні європейські цінності, ми можемо і повинні використовувати методи безконфліктного вирішення спорів”.
У рамках “круглого столу” відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Громадською радою при Полтавській ОДА та АО “Колегія адвокатів України”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.