Швидка допомога європейського рівня

Ще 44 нових автомобілі для екстреної медичної допомоги надійшло в нашу область. Цього разу вони придбані коштом Міністерства охорони здоров’я України. Чергове поповнення автогосподарства медичних установ області стало приємною подією у житті медичної спільноти. Дев’ять новеньких “швидких” вже вручено медикам Кременчука, по 2 автомобілі – Комсомольська, Лубен та Миргорода, один надійшов у Градизьк Глобинського району. Настала черга Полтави і Полтавського району – тут відтепер 21 новенький “Пежо” допомагатиме рятувати життя і здоров’я громадян.
DSC_0769Перед урочистим врученням документів водіям автомобілів відбувся імпровізований мітинг. Приймаючи техніку, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак продемонстрував внутрішнє облаштування кількох авто голові облдержадміністрації Віктору Бугайчуку, голові обласної ради Петру Вороні. Керівник профільного департаменту поінформував, що 6 машин належать до класу “С”. Це так звані реанімаційні кабінети на колесах. Із таким обладнанням бригада медиків, крім усіх стандартних видів швидкої допомоги, зможе проводити повну серцево-легеневу реанімацію і транспортування на великі відстані тяжкохворих, які потребують підтримки життєво важливих функцій. Є також автомобілі класу “В”. Вони обладнані електрокардіографами, пульсотоксиметрами, глюкометрами, електронними цифровими термометрами, дефібриляторами, кардіомоніторами, компресорними інгаляторами, кисневими апаратами та іншим устаткуванням.
Як наголосив Віктор Лисак, загалом автопарк уже оновлено більш як наполовину. На щастя, уже минули часи, коли катастрофічно не вистачало пального, медикаментів, сьогодні всі бригади екстреної допомоги стовідсотково забезпечені ліками, автомобілі – пальним. Наступний етап – технічне дооснащення єдиної оперативної диспетчерської служби, яка з допомогою відповідної системи контролюватиме процес надання невідкладної допомоги по всій області, створення серверної, забезпечення техніки навігаторами, подальше оновлення автопарку.
Голова обласної ради Петро Ворона наголосив на необхідності підвищення рівня підготовки фахівців для роботи із надсучасним медичним обладнанням.
– Нехай нинішня подія стане хоч і маленьким, але рішучим кроком у тих великих змінах, які ми запланували на шляху до європейського розвитку, – наголосив голова ОДА Віктор Бугайчук.
Як повідомлялося раніше, минулоріч рішенням сесії обласної ради було виділено близько 16 мільйонів гривень, на які придбано 25 санітарних автомобілів “Сітроен” класу “В” – всі вони роз’їхалися по районах. За інформацією департаменту охорони здоров’я ОДА, на ремонт і утримання в належному стані доріг, пріоритетних для екстреної медичної допомоги, минулого року було виділено 69 мільйонів гривень.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.