Що протиставимо можливому агресору?

Окупація, мобілізація, зброя, вбиті та поранені, заручники… Ці слова донедавна здавалися далекими й абстрактними. Мирній, ні з ким не конфліктуючій Україні у ХХІ столітті й у снах не снилася війна. Аж ні. Воєнні дії, жертви, сльози матерів, дружин, дітей віднедавна стали для нас поняттями конкретними. Хтось ворогом і окупантом вважає нашого найближчого сусіда, хтось вважає, що негаразди на своїй землі чинимо ми самі. Але так чи інакше події на Сході України вже кілька місяців не дають спокою нікому. Кожний прокидається з думкою: а що буде вже навіть не завтра, а сьогодні? Адже до кордону нашого північного сусіда від межі Гадяцького району – 100 кілометрів, а від Котелевського і того менше – 70. Мабуть, вже багато хто у свідомості прописав сценарій, як він рятуватиме родину, майно, коли смута докотиться і до нас. Чи прописали такі сценарії полтавські силовики? Ми прагнемо дізнатися про це.
Допоки на наших вулицях спокійно, особливу відповідальність за збереження порядку покладаємо на міліцію. Як повідомили у ВЗГ УМВС України в Полтавській області, нині увесь особовий склад міліції несе службу в посиленому режимі. Для підвищення рівня його боєздатності проводяться системні навчання працівників. Особливий акцент робиться на захисті території Полтавщини від масових провокацій, охороні прав і свобод мешканців регіону. Протягом останніх тижнів начальник УМВС України в Полтавській області Іван Корсун кілька разів піднімав по тривозі увесь полтавський гарнізон, перевіряючи оперативність та злагодженість дій правоохоронців у екстремальних ситуаціях. Такі навчально-тренувальні заходи проведені в усіх міськрайорганах.
Результати проведених спецоперацій дають підстави робити висновки, що полтавська міліція здатна забезпечити порядок. Це було доведено і на практиці. Приміром, заходи з нагоди подій 9 Травня пройшли без конфліктів і значних правопорушень. Якщо у звичайні будні міліція Полтавщини фіксує 40–60 правопорушень, то 9 травня, після профілактичних відпрацювань, їх було усього вісім. Тепер важливим і складним етапом щодо охорони громадського порядку є підготовка і проведення виборів Президента України. Тому боєздатність працівників міліції перевіряється чи не щодня.
Іван Корсун під час зустрічі з журналістами наголосив, що часто доводиться чути, буцімто співробітників міліції не завжди побачиш у достатній кількості. Й це створює певне напруження серед людей. “Не хвилюйтеся, – зазначив полковник Корсун, – правоохоронців завжди достатньо для того, щоб контролювати ситуацію. Вони і не повинні бути на виду”. На запитання, чи здатна полтавська міліція забезпечити спокій на нашій землі й не допустити подібного до східного розвитку подій, Іван Корсун відповів абсолютно ствердно. “У моральних і професійних якостях наших співробітників я цілком впевнений. Я сам, якщо буде на те необхідність і дозвіл міністра, візьму в руки зброю і стану на захист нашого краю”, – наголошує Іван Корсун.
Ще один на перший погляд непримітний, але надзвичайно важливий напрямок захисту мирних людей від агресії – ідеологічний вплив у соціальних мережах, де неймовірна кількість як позитивно, так і негативно налаштованих однодумців об’єднуються у групи і просувають свої почасти не надто високоморальні ідеї серед користувачів інтернет-ресурсу. Начальник ВЗГ УМВС Юрій Сулаєв розповів, що співробітники відділу боротьби з кіберзлочинністю відслідковують подібні речі, принаймні ті, що проектуються на Полтавську область. Складність цієї віртуальної боротьби полягає у тому, що витоки таких агресивно налаштованих груп знаходяться далеко за межами України.
Взагалі нинішні стосунки населення з правоохоронцями Юрій Сулаєв називає проривом: це вже той європейський рівень стосунків громадян із правоохоронцями, коли перші цілком довіряють свою безпеку другим. Бо, приміром, коли напередодні
9 травня усі, й правоохоронці, й населення, насторожено очікували якихось нестандартних подій, до міліції надійшло більше 100 повідомлень від громадян про підозрілі ситуації. На кожне з них правоохоронці відреагували. Лише у двох випадках підозри підтвердилися. Тобто міліція виходить на вищий, більш близький і взаємодовірливий, етап співпраці з населенням, підсумував Юрій Сулаєв.
***
Нині співробітники Державтоінспекції області працюють у посиленому режимі. Окрім трьох стаціонарних постів ДАІ – в Лубнах, Чутовому і Кобеляках, було створено ще майже 10. В УДАІ Полтавщини повідомили, що блокпости створені на автошляхах державного значення, а також на дорогах місцевого значення ближче до східних регіонів України. Чергування на них здійснюється цілодобово. До посиленого наряду входять працівники Державтоінспекції, міліції, а також громадські активісти, представники місцевих формувань самооборони, загалом 5–7 чоловік одночасно. Спільні наряди контролюють безпеку дорожнього руху, проводять огляд автомобілів, відслідковують агресивно налаштованих заїжджих. Співробітники ДАІ та інших підрозділів міліції працюють у повному бойовому обмундируванні, а громадські активісти забезпечені засобами особистого захисту – бронежилетами, касками тощо. У посиленому режимі блокпости на території області працюватимуть аж до повної стабілізації ситуації в країні, повідомили в УДАІ області.
***
На Полтавщині до війська мобілізовано більше 2200 чоловік, із них понад 900 направлені на доукомплектування військових комісаріатів до штатів воєнного часу, понад 1300 відправлені до військових частин у Дніпропетровську, Сумську, Херсонську області. Водночас “з нуля” військові спільно з обласною владою створили нову військову частину – батальйон територіальної оборони, де служать понад 400 солдатів та офіцерів. За рівнем комплектування полтавський батальйон визнаний найкращим в Україні. Єдине проблемне питання – забезпечення військовослужбовців засобами особистого захисту – бронежилетами, касками. На цьому найбільше наголошують і рідні мобілізованих, розповідає заступник обласного військового комісара по роботі з особовим складом Ярослав Пистун. Із інших джерел нам вдалося дізнатися, що залишається проблема і з харчуванням. Якісну їжу вони отримують здебільшого від місцевих мешканців. Особливо це стосується тих частин, які проходять навчання або вже несуть військове чергування. На даний час усі мобілізовані бійці з батальйону знаходяться в Полтаві, за винятком одного взводу, який за рішенням вищого командування відправлений у Харківську область для виконання бойових завдань спільно з правоохоронцями.

Військові отримали відповідну підготовку, завершено бойове злагодження підрозділів, обладнуються блокпости у визначених місцях. В області вже є блокпости із військовою технікою, зброєю, де несуть чергування військовослужбовці з інших регіонів. Тепер і полтавці долучаються до цього.
Якщо говорити про морально-психологічний стан мобілізованих військовослужбовців, пояснює підполковник Пистун, то більшість із них готові до того, що треба брати до рук зброю, виконувати завдання як в області, так і за її межами. Але не всі. Хоча такі, які вагаються, бувають всюди. Зовсім мізерний відсоток таких, які, отримавши повістку із військкоматів, не з’явилися туди. Але питання в іншому. За той час, коли військові комісаріати постійно скорочувалися, був майже знищений облік військовослужбовців. І зараз відомості про багатьох військовозобов’язаних не уточнені.
Звісно, мобілізація виявила проблеми – несприйняття з боку родин військовозобов’язаних, проблеми соціального захисту, працевлаштування, ведення домашнього господарства. Багато проблем зі здоров’ям частини мобілізованих. У Верховну Раду Міністерство оборони подало законопроект про внесення змін до існуючого законодавства щодо можливого звільнення від мобілізації за станом здоров’я та за сімейними обставинами.
Ситуація в області на даний час стабільна. Стан підготовки військових та їхнє матеріально-технічне забезпечення достатні для проведення контрзаходів щодо припинення безладу чи можливих агресивних проявів на території області. “Настрої населення також залишають нам сподівання, що запроданців, здатних порушувати закон, у нас немає, а якщо і є, то їх одиниці. Після усіх проведених підготовчих заходів ми можемо говорити, що населення області згуртоване. Звичайно, близьке розташування до кордонів нашого північного сусіда створює певні ризики, але реальні загрози можливі тільки при веденні повномасштабних воєнних операцій. Зараз таких загроз немає”, – зазначив підполковник Пистун.
Таке нині життя, що фінансовий бік питання дуже актуальний. І коли мобілізовані отримали перші зарплати – неповні 600 гривень, – це викликало неабиякий резонанс. Ярослав Пистун пояснює, що пільгове і грошове забезпечення військовослужбовців, призваних за мобілізацією, формується як у військових за контрактом. У перший місяць мобілізовані солдати справді отримали по щонайменше 580 гривень. На другий місяць до цієї суми додаються відсотки за виконання завдань, це складатиме до 1400 гривень. За третій місяць і наступні зарплата найнижчого за рангом військовослужбовця складатиме майже 2500 гривень. Коли військовий буде демобілізовуватися, усі недоплачені за 2 місяці гроші до суми 2500 гривень будуть виплачені. Плюс разові преміальні. “Такий порядок визначений законодавчо, – пояснює підполковник Пистун. – Щоб у перший місяць підтримати військовослужбовців, керівництво області прийняло рішення усьому особовому складу батальйону територіальної оборони виплатити разову матеріальну допомогу по 1000 гривень. Вона уже виплачена. Таких заходів у інших областях не вживалося”.
Виникали питання і в мобілізованих, і в їхніх близьких, коли завершилися 45 діб з моменту оголошення часткової мобілізації. Люди помилково сприйняли це як закінчення терміну служби. Але це не так. Насправді термін часткової мобілізації (нещодавно його оголосили вдруге) дають військовим комісаріатам для вилучення техніки та проведення призову для комплектування військових частин. Тоді як військовослужбовці, які були призвані з першого дня, будуть звільнені лише при оголошенні демобілізації і відповідного Указу Президента.
Багато хто із мобілізованих хотіли служити в області. “Але цього ми гарантувати не можемо. За рішенням Генштабу певна частина військовослужбовців батальйону тероборони швидше за все буде відправлена на виконання завдань за межами області. Завдання батальйону – це охорона важливих державних військових об’єктів, посилення охорони державного кордону. Тому можемо бути переміщені ближче до кордону. Військовослужбовці у своїй більшості готові до виконання бойових завдань в інших місцях дислокації. Можу запевнити рідних і близьких мобілізованих солдатів, що ці батальйони не використовуватимуть під час проведення АТО. Там виконують завдання винятково професійні підрозділи. Відбивати у сепаратистів захоплені будівлі наших солдатів ніхто не направить, – переконує заступник обласного військового комісара. – Досвід уже неодноразово доводив, що боронити рідну землю треба ще на кордонах країни. Тому доречніше на даний час військову службу нести саме там. Я хочу, щоб родини військовослужбовців це зрозуміли”, – наголошує підполковник Пистун.

Олена Ігнатенко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.