Шахраї “визволяють” родичів із міліції

До Кременчуцького міського відділу УМВС України в Полтавській області надійшло одразу кілька схожих повідомлень від місцевих мешканців. Заявники розповідали, що їм телефонували невідомі й повідомляли, що їхніх родичів затримали і доставили до міліції. Голос зі слухавки також називав номер банківської карти, перерахувавши гроші на яку, близькі опиняться на свободі.
Обачлива 69-річна кременчужанка вирішила перевірити інформацію і зателефонувала до правоохоронців. Саме це й врятувало її від дій шахраїв. Натомість 68-річний чоловік виконав умови невідомого абонента, перерахувавши близько 6 300 гривень. Коли ж пенсіонер зрозумів, що його ошукали, – зателефонував до міліції.
Згодом ситуація повторилася. До чергової частини звернулись одразу дві мешканки нагірної частини Кременчука, які віддали чималі суми грошей за “визволення” родичів з міліції. Шахраї діяли за схожою схемою: вранці на стаціонарний телефон дзвонив невідомий і під приводом звільнення від відповідальності родича направляв “довірену особу”, якій треба було передати гроші.
Так, 76-річна пенсіонерка винесла та віддала невідомому чоловікові 75 тисяч гривень за “свободу” сина. А 67-річна кременчужанка “визволила” зятя за 6500 гривень.
Проводиться розслідування. Відкрито кримінальні провадження за фактом шахрайства (стаття 190 Кримінального кодексу України).
Правоохоронці водночас попереджають: щоб не потрапити на гачок шахраїв, необхідно бути пильними. У подібних ситуаціях люди починають панікувати і спершу перераховують на рахунки аферистів свої заощадження, а вже потім зв’язуються з рідними. Щоб цього не сталося, треба не панікувати та не поспішати виконувати умови аферистів.
Ніколи під час подібних телефонних розмов не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові й дату народження затриманого родича. Практично в ста відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
Уточніть, в якому відділі міліції знаходиться ваш родич, після чого передзвоніть до чергової частини за номером “102” і перевірте інформацію.
Спробуйте якнайшвидше зателефонувати тому, хто “потребує допомоги”, або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

ВЗГ УМВС України в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.