Пом’якшення режиму для ув’язнених

У рамках наближення до норм ЄС нещодавно відбулись зміни в кримінально-виконавчому кодексі України. Віднедавна вступив у силу Закон України, прийнятий Верховною Радою 8 квітня ц.р., “Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового стану засуджених до європейських стандартів”, який забезпечує деякі пом’якшення засудженим під час відбування покарань. Про це під час нещодавнього брифінгу розповів начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, генерал-майор внутрішньої служби Микола Ісаєв.
Він поінформував, що відтепер засудженим гарантується право на юридичну допомогу, належне матеріально-побутове забезпечення, свободу віросповідання. Окрім послуг штатних медиків виправних закладів, засуджені мають право користуватися послугами інших лікарів і відповідно запрошувати їх до себе. Також засуджені мають право на оплачувану працю, організовану відповідно до вимог законодавства про працю, у тому числі щодо тривалості, умов та оплати праці. Якщо раніше засуджені після сплати усіх обов’язкових платежів могли отримувати на особовий рахунок не менше 15 відсотків заробітної плати, то зараз цей коефіцієнт збільшився до 25 відсотків. Встановлюється восьмигодинний робочий день, але не більше 40 годин на тиждень. Водночас роки праці у виправних закладах в’язням в обов’язковому порядку будуть зараховані до основного пенсійного стажу. Згідно зі змінами в законі зазначається й право засуджених на відпочинок, зокрема забороняється безпідставне примусове переривання нічного сну.
Для відкритості та прозорості діяльності кримінально-виконавчої служби представники засобів масової інформації, відвідуючи установи виконання покарань, мають право безперешкодно, без обмеження в часі перебувати та пересуватися територією подібних закладів, при цьому здійснювати аудіо- та відеозапис і поширювати отриману інформацію. А ще – знайомитися зі звітністю, у тому числі й зі статистичною, проводити ревізії, подавати усні або письмові запити, перевіряти дотримання норм законодавства, оскаржувати протиправні дії чи бездіяльність посадових та службових осіб установ виконання покарань.
Громадяни, засуджені до обмеження волі (в Полтавській області 209 таких засуджених відбувають покарання в Комсомольському виправному центрі №136), відтепер, окрім цінних речей та грошей, мають право при собі мати портативні персональні комп’ютери, мобільні телефони та аксесуари до них. Також їм дозволено користуватися Інтернетом.
Засуджені, які знаходяться у дільницях соціальної реабілітації, що діють на базах Божковської, Полтавської, Надержинщинської та Кременчуцької виправних колоній, мають право мати при собі портативні персональні комп’ютери та аксесуари до них.
Микола Ісаєв водночас наголосив, що при цьому буде суворий контроль за використанням мобільних засобів зв’язку із зовнішнім світом, адже ще раніше в області були зареєстровані два факти суїцидів ув’язнених, а також випадок, коли громадянин іншої держави, хоча й місцевий уродженець, із-за грат по мобільному телефону налагодив виробництво та збут наркотиків.
Якщо раніше засуджені мали право при собі мати 10 екземплярів газет чи журналів, то відтепер ця кількість періодичних видань не обмежується. Також засудженому надана можливість спілкуватися з адвокатом чи іншим фахівцем у галузі права в приміщенні без суцільного розмежуючого захисного скла.
Пом’якшали і тримання ув’язнених під час дисциплінарного покарання в ізоляторах, карцерах, одиночних камерах. Як і раніше, побачення із рідними тут заборонені, але тепер дозволені побачення з адвокатами або іншими правниками, які, окрім надання юридичної допомоги, можуть придбати для ув’язненого продукти харчування чи предмети першої необхідності, в’язням дозволено отримувати передачі, користуватися настільними іграми.
Розширився перелік правових норм і для засуджених до довічного позбавлення волі (в області – в Полтавському СІЗО – таких осіб нині шість). Їм новим законом дозволено втричі частіше, ніж раніше, отримувати побачення із близькими родичами.
Окрім закону, що дає більше прав громадянам, які скоїли злочини і відбувають покарання, Верховна Рада України ухвалила ще один закон – “Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування амністії в Україні”.
Згідно з ним вносяться зміни до переліку осіб, які мають право на амністію. Якщо раніше амністія застосовувалася винятково до засуджених із “зразковою поведінкою”, то відтепер на пом’якшення вироку можуть розраховувати і в’язні, які до повного відбуття покарання повторно вчинили умисний злочин, а також ті, які порушують установлений порядок відбування покарання.
Також внесено ряд змін до статей, що перелічують злочини, за скоєння яких до осіб амністія не застосовується. Із переліку таких злочинів виключені ст.190 ч.З та 4 КК України (шахрайство при обтяжуючих обставинах); стаття 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів); стаття 289 ч.2,3 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом при обтяжуючих обставинах).
На даний час на території області у місцях позбавлення волі покарання відбувають більш ніж 4500 осіб, ще майже 4000 знаходяться під наглядом кримінальної міліції. Якщо згідно з раніше діючим законом про амністію на перегляд і пом’якшення вироку могли розраховувати 60 осіб, то із запровадженням даних змін під дію закону потрапляє більше 500 осіб. Микола Ісаєв зауважив, що ті в’язні, які звільнялися із виправних закладів раніше, загрози суспільству не становили, натомість до “нових” амністованих можуть виникати запитання. Втім, співробітники пенітенціарної служби згідно із законом повинні лише збирати і подавати документи, остаточне рішення щодо подальшої долі в’язня ухвалюватиме суд.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.