Пам’яті героя-земляка присвячується

Мабуть, всі ми пам’ятаємо про лютневу “афганську” дату, коли відбуваються численні заходи з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Утім для самих воїнів-афганців не менш доленосним є й інший день – 15 травня 1988 року. Він знаменує початок виведення радянських військ із території Афганістану. Отож саме в травневі дні у Яреськах Шишацького району традиційно стартує районна спартакіада серед допризовної молоді на Кубок воїна-афганця, кавалера ордена Червоної Зірки (нагороджений посмертно) Олександра Дзюби. Цього разу змагання на пам’ять про земляка, ініціатором заснування яких є голова Шишацької районної організації воїнів-інтернаціоналістів Станіслав Миколенко, відбувалися вдев’ятнадцяте. Головний спонсор дійства впродовж уже багатьох років незмінний – генеральний директор ТОВ “АФ ім. Довженка”, депутат обласної ради Віктор Скочко.
Прикметно, що сама спартакіада була лише одним із запланованих на день змагань заходів. Найурочистішим моментом стало відкриття на фасаді Яреськівської ЗОШ ім. Ф. Борідька пам’ятної дошки земляку-герою Олександру Дзюбі. Відтепер із неї щодня дивитиметься на яреськівську юнь замислений, мужній воїн, якому довелось воювати за тисячі кілометрів від рідної землі і який до останнього подиху залишився вірним військовій присязі та заповітам своїх предків про сміливість і честь.
Серед численних гостей зібрання були перший заступник голови Шишацької райдержадміністрації Юрій Онацько, заступник голови райради Володимир Семидідько, голова райради V скликання Олександр Дзюба, який також багато посприяв розвитку спартакіади, голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, депутат обласної ради Юрій Цомартов, воїни-афганці з різних районів області. Віктор Скочко у своїй промові запевнив, що й надалі підтримуватиме шляхетну справу з вшанування пам’яті загиблого героя. Найшанованішою гостею на урочистостях по праву стала мама Олександра Дзюби, Ніна Іванівна.
Учасники зібрання ознайомились зі шкільним музеєм, заклали каштанову алею майбутнього шкільного парку, побували в Національному музеї-заповіднику Миколи Васильовича Гоголя. Найщемніші миті насиченого подіями дня пов’язані з відвіданням цвинтаря, на якому поховані Олександр Дзюба та інший земляк-афганець – Сергій Коротун. У пам’ять про обох загиблих воїнів у Яреськах названо вулиці, встановлено пам’ятні знаки.
Районна спартакіада проходила на базі Яреськівської ЗОШ. На стадіоні змагалися понад 10 команд. Школярі вправлялися у підтягуванні на перекладині, в перетягуванні канату, в гирьовому спорті. А також – у бігові на дистанції 100 та 1000 метрів. Перехідний Кубок кавалера ордена Червоної Зірки Олександра Дзюби виборола команда Шишацької гімназії-інтернату для обдарованих дітей.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.