Державна підтримка населення при оплаті житлово-комунальних послуг

Головним механізмом забезпечення соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги є Програма житлових субсидій, яка гарантує громадянам стабільність витрат на оплату цих послуг незалежно від зміни їхньої вартості.
Що таке субсидія?
Субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, що визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання з урахуванням пільг та обов’язковим відсотком платежу.
Хто має право на призначення житлової субсидії?
Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.
Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу (10 чи 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу).
Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 квадратного метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 квадратного метра на всіх зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, – на загальну площу незалежно від розміру квартири.
Сім’ї, що складаються лише з непрацездатних громадян, а також сім’ї, у складі яких є діти, інваліди І або ІІ груп і середньомісячний сукупний дохід яких на одну особу в розрахунку на місяць не перевищує прожиткового мінімуму, сплачують за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання не більше 10 відсотків сукупного доходу. Інші сім’ї – не більше 15 відсотків сукупного доходу.
Куди звернутися для призначення субсидії та які документи надати?
Призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за спрощеним механізмом, а саме: громадяни подають до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (у сільській місцевості – до уповноваженого сільської ради) або надсилають поштою заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб. Громадянам, які мають інші доходи, крім пенсій і соціальної допомоги, необхідно додати довідки про дохід за шість місяців перед місяцем звернення.
Звертаємо увагу, що доходом сім’ї, крім пенсії, вважається: заробітна плата, стипендія, одержані аліменти, допомога по безробіттю, дохід від підприємницької діяльності, а також дохід від земельної частки (паю), зданої в оренду, тощо.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що використовується для індивідуального опалення, – на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням чи перерахунком. У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги субсидія призначається протягом трьох місяців з часу підвищення.
Коли не призначається субсидія?
Якщо особа, яка звертається за її призначенням, не є власником або співвласником житла.
Якщо серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії, та не перебувають на обліку в службі зайнятості як такі, що шукають роботу.
Якщо власник або особа, що зареєстрована разом з ним, здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок).
Якщо у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або більше одного транспортного засобу. При цьому не враховуються транспортні засоби, які не є об’єктами оподаткування, та транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації більш ніж 10 років з дати випуску, інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації більш ніж 15 років з дати випуску.
Якщо житлове приміщення придбане не більше року тому або будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив значну покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-разову величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.
Разом з цим, в окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім’ї, субсидії можуть призначатися, як виняток, в тому числі на збільшену площу житла, за рішеннями комісій, які створені в усіх районах та містах області при райдержадміністраціях та міськ(рай)виконкомах. Рішення про призначення (непризначення) субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.
Для додаткової підтримки сімей, середньомісячний дохід яких не перевищує величини прожиткового мінімуму для сім’ї, з 1 липня 2014 року запроваджується новий вид державної допомоги – компенсація додаткових витрат
на оплату послуг (газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води).
Компенсація визначатиметься як різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів.
Для отримання компенсації особі, яка зареєстрована у житловому приміщенні (власнику особового рахунка), необхідно звернутися до управління соціального захисту та надати заяву, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб і довідки про доходи членів сім’ї, крім пенсій і соціальної допомоги.
Прийом документів для призначення компенсації розпочнеться 1 липня 2014 року.
Отримати консультацію з питань призначення субсидії чи компенсації можна в управліннях соціального захисту населення за місцем реєстрації або за телефоном “гарячої лінії” 0800500620.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.