День святих рівноапостольних Мефодія та Кирила

24 травня православні віряни молитовно прославляють великих слов’янських просвітителів і учителів, святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Церковні піснеспіви називають їх богомудрими учителями, оскільки вони “слов’янські народи, які у тьмі незнання й тіні смерті перебували, світлом Євангелія просвітили”.
Мефодій і Кирило походили зі знатної й благочестивої родини, яка жила в грецькому місті Солунь. Мефодій був старшим із семи братів, Костянтин (Кирило – його чернече ім’я) – наймолодшим. Мефодій спочатку мав військове звання і був правителем в одному з підлеглих Візантійській імперії слов’янських князівств, очевидно, болгарському, що дало йому можливість вивчити слов’янську мову. Пробувши там близько 10 років, Мефодій прийняв чернецтво в одному з монастирів на горі Олімп.
Костянтин змалку вирізнявся великими здібностями і вчився у найкращих учителів Константинополя, у тому числі в Фотія, майбутнього патріарха Константинопольського. Особливо ретельно вивчав твори святителя Григорія Богослова. Після закінчення навчання прийняв сан ієрея й був призначений хранителем патріаршої бібліотеки при храмі святої Софії, але незабаром залишив столицю й таємно пішов у монастир. Його розшукали й повернули в Константинополь, де призначили вчителем філософії у вищій школі. Мудрість і сила віри Костянтина були настільки великі, що йому вдалося перемогти в дебатах вождя єретиків-іконоборців Аннія, а згодом і сарацинів (мусульман). Після цього Костянтин відбув до свого брата на Олімп.
У 858 році хозари, які жили на берегах Дону, Волги й Азовського моря, звернулися до імператора Михаїла з проханням прислати їм наставників, які б прилучили їх до християнської віри. Жереб знову випав на Костянтина. Тепер він вирушив у місіонерську подорож разом із братом Мефодієм. Припливши на кораблі до Херсонеса, вони зупинилися в місті, де свого часу проповідував святий апостол Андрій Первозваний. Брати знайшли в морі мощі святого Климента, Папи Римського, який постраждав за віру Христову ще у І столітті.
У хозар брати проповідували ревно, але недовго. Повернувшись до Константинополя, молодший брат зайнявся богослов’ям, а старший став ігуменом в одному з монастирів. Через деякий час вони знову вирушили в дорогу – на прохання слов’янських князів-правителів. Прибувши до Моравії (нині – територія Чеської Республіки), святі брати стали займатися перекладом богослужбових книг із грецької на слов’янську мову. Для цього вони впорядкували слов’янську абетку, яка стала називатися кирилицею. Їхня проповідь мала блискучий успіх. Протягом кількох років світлом євангельського вчення були просвітлені Моравія, Болгарія і Панонія (нині – Західна Угорщина, частини Австрії, Хорватії, Сербії, Словенії, Словаччини й Боснії та Герцеговини). Тут уперше їхня християнська проповідь була протиставлена проповіді німецьких єпископів, які представляли інтереси Папи Римського. Отож вони вдалися до написання скарг на Кирила та Мефодія. Братів викликали у Рим, але там Папа Адріан виявив до них прихильність. Перебуваючи в столиці імперії, сорокадворічний Костянтин занедужав і в чудесному видінні був сповіщений Господом про наближення кончини. Він прийняв схиму з іменем Кирило й через 50 днів, 14 лютого 869 року, помер.
Мефодій був висвячений на єпископа Моравії та Панонії. Саме такого архіпастиря хотіли бачити на своїх землях місцеві князі. Та все ж за наклепами латинських священиків він три роки провів у в’язниці в Швабії (Німеччина). Звільнили Мефодія за наполяганнями Папи Іоанна VIII, який згодом возвів просвітителя слов’ян у архієпископа. Але надалі знову почалися непорозуміння, й святого піддали суду та заборонили відправляти богослужіння слов’янською мовою. У 879 році Іоанн VIII викликав Мефодія до Рима, де його виправдали, і вручив буллу про дозвіл на слов’янське богослужіння.
Упокоївся святий 6 квітня 885 року в похилому віці. Відспівування відбулося латинською, грецькою та слов’янською мовами. На честь тисячоліття просвітлення слов’ян святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм Святійший синод у 1863 році встановив кожного року 24 травня (11 травня за ст. ст.) вшановувати пам’ять братів.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.