Декларування зерна: від кількості до якості

У народі кажуть: «Не той хліб, що у полі, а той, що в коморі». Водночас якщо більшості людей добре відомо про декларування доходів, то про декларування зерна знають лише ті, хто має стосунок до сільськогосподарського виробництва. Однак варто знати, що декларування є обов’язковим, і саме Державна інспекція сільського господарства в Полтавській області здійснює організацію та забезпечення проведення декларування наявних обсягів зерна суб’єктами його зберігання на території регіону.
Декларування зерна в нашій державі розпочато з 2002 року і здійснюється відповідно до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні». Закон спрямований на створення правових, економічних та організаційних умов конкурентоспроможного виробництва і формування ринку зерна для забезпечення внутрішніх потреб держави у продовольчому, насіннєвому та фуражному зерні, нарощуванні його експортного потенціалу.
Механізм декларування зерна розповсюджений на всі суб’єкти ринку зерна, які беруть участь у процесі його зберігання у власних або орендованих зерносховищах. Державна інспекція сільського господарства в Полтавській області здійснює організацію, збір та узагальнення поданих декларацій суб’єктами зберігання зерна по кожному району. В подальшому зведена інформація про кількість зерна в області направляється до Державної інспекції сільського господарства України та до обласної державної адміністрації.
Декларування зерна здійснюється за місцем його зберігання. Законом України «Про зерно та ринок зерна в Україні» й Порядком декларування зерна, визначеним Кабінетом Міністрів України, передбачено, що декларуванню підлягає зерно таких культур: пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, зернобобових, проса, гречки, рису, тритикале. Також декларується обсяг зберігання зерносумішей, сортового та гібридного насіння, насіння олійних культур. Фахівці Державної інспекції сільського господарства постійно контролюють і надають консультаційну допомогу суб’єктам виробництва та зберігання зерна.

Державна інспекція сільського
господарства в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.