Наше майбутнє – у сім’ї європейських народів

Уже дванадцять років поспіль у третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. У Полтаві цьогоріч свято мало справді європейський акцент ще й тому, що в урочистостях взяли участь поважні гості – італійський політик німецького походження із Південного Тіролю Паль Франц і Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Ґранат.

Із самого ранку 17 травня в обласній раді відбулося засідання двох “круглих столів”, об’єднаних спільною темою, яку запропонував Паль Франц, – “Європейський досвід становлення системи цивільної оборони”. У ньому взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, його перший заступник Володимир Марченко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради, представники громадськості, працівники регіональних та місцевих ЗМІ. Ця зустріч була організована завдяки сприянню членів обласної організації громадського руху “Ми – європейці” Антона Фалтинського та Ігоря Кіянчука.
Відкрив засідання голова обласної ради Петро Ворона. Він підкреслив, що Україна обрала для себе європейський вектор розвитку, тож досвід країн Європейського Союзу в розбудові державності, в становленні громадянського суспільства, місцевого самоврядування, забезпеченні прав і свобод громадян для нас дуже корисний.
Паль Франц звернувся до присутніх із вступним словом, зокрема наголосивши:
– Я приїхав до вас, щоб від імені моєї землі Південний Тіроль висловити солідарність українському народу в його боротьбі за демократію, свободу, мир та єдність. Південний Тіроль з великою увагою спостерігає за вашою боротьбою і сподівається, що права українського народу, а також усіх інших національностей, які проживають на території України, будуть поважатися. Ми засуджуємо російську імперіалістичну агресію в Криму і погрози Путіна щодо України. Ми сподіваємося на мирне врегулювання конфлікту. Хочу коротко розповісти, як функціонує в Південному Тіролі співпраця з громадськими товариствами. Така форма співпраці є схожою практично в усіх регіонах з німецькомовним населенням – в Австрії, Німеччині й Швейцарії, які мають схожі традиції.
Парламент Південного Тіролю прийняв закони, щоб створити товариства на громадських засадах. Тобто політика і громадянське суспільство діють разом, щоб надавати допомогу там, де вона потрібна.
І спершу детально розповів про діяльність однієї з громадських організацій, якою є добровільна пожежна охорона. Акцент якраз на слові “добровільна” – її члени не отримують грошей за свою діяльність, але користуються особливою повагою і мають за честь працювати на користь громади. Так само добровільно вони співпрацюють з іншими групами цивільного захисту, зокрема з німецьким Білим та італійським Червоним Хрестом. Його розповідь викликала так багато запитань у присутніх, що розмова на ці теми тривала півтори години. Ще більше часу зайняло так само активне обговорення у ході другого “круглого столу” таких тем – про політичний устрій Південного Тіролю, діяльність демократичних партій, права національностей на рідну мову та власні школи, співпрацю національностей, закони держави та самоорганізацію народу у випадку кризи. Гість наголосив, що його земляки бережуть рідну мову і традиції свого народу, а в партіях немає жодного олігарха, закони ж працюють для економіки, а не для олігархату. І він за своє життя не бачив політика, який діяв би не на користь свого народу. Тож цей досвід справді корисний для нас, українців.
По завершенні засідання Паль Франц провів прес-конференцію в ОКІА “Новини Полтавщини” для представників місцевих ЗМІ, зокрема висловивши сподівання, що вибори Президента в Україні будуть успішними, а відтак поглибиться співпраця із ЄС, де Україну сприймають як європейську державу і дуже цінують її незалежність.
***
А вже під вечір урочистості з нагоди Дня Європи розпочалися на площі перед адмінбудівлею, де традиційно відбувалися зібрання полтавського Євромайдану. Всіх присутніх на імпровізовану сцену вийшли привітати зі святом голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова обласної ради Петро Ворона, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Ґранат, експерт із політичних питань Південного Тіролю (Італія) Паль Франц, представники обласних громадських організацій.
По завершенні урочистого мітингу тут відбувся концерт симфонічного оркестру обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя під керуванням народного артиста України Віталія Скакуна. Звучали Гімн України, Гімн Європи – ода “До радості” Бетховена, класичні твори і сучасні композиції.
Свято тривало і на Театральній площі, де розгорнулося Європейське студентське містечко. Перед театром імені М.В.Гоголя виступали дитячі колективи, проводилися конкурси й змагання, а пізніше розпочався концерт європейської музики за участю кращих полтавських артистів. Діти малювали на асфальті, а старші полтавці вальсували й співали, уже традиційно зібравшись у Корпусному парку. Прикметно, що багато полтавців прийшли на свято в українських вишиванках.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.