Зорянські старти до олімпійських висот

Урочистості, схвильованості й бадьорості в полтавському парку культури та відпочинку “Перемога” минулого вівторка прибувало з кожною командою, яка, діставшись до місця старту традиційної легкоатлетичної естафети на призи газети “Зоря Полтавщини”, отримувала останні настанови від своїх тренерів. Усім юним, життєрадісним і завзятим школярам та студентам з хвилини на хвилину належало поринути у той веселий спортивний настрій, з яким долали естафету тисячі їхніх попередників, бо ж змагання проводяться з 1948 року.
Цього разу вони були присвячені 176-й річниці нашого часопису, 70-річчю визволення України від фашистських загарбників, Дню Перемоги. Організацією естафети опікувались також управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому, міська федерація легкої атлетики, міський центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”. Інформаційним спонсором виступила ОДТРК “Лтава”.
Найсерйозніший вигляд гідно налаштованих на випробування спортсменів традиційно мали наймолодші учасники заходу. Зокрема група шестикласників із Полтавської ЗОШ №7. “Щоб перемогти, потрібні бажання й величезні зусилля”, – нагадував їм учитель фізкультури і класний керівник Сергій Остапієнко. Та разом із тим не приховував, що цього разу привів на естафету дебютантів, тож їхнє завдання – здобути досвід, а вже наступного разу можна буде прагнути й до перемоги. Поки дівчатка перед стартом розминалися, хлопці із задоволенням роздавали інтерв’ю: “Знаю, що головне – не зупинятися, коли програв… Обожнюю баскетбол, волейбол і теніс… А я вже 6 років займаюсь тхеквондо… А я рівняюсь на зірку футболу Ліонеля Мессі!”
DSC_0432– Уже вчотирнадцяте беру участь в організації такого заходу й щоразу хвилююся, щоб усе пройшло, як то кажуть, на одному диханні, – зізнається директор Полтавського міського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Оксана Назаренко. – Вболіваю за кожного й добре розумію, що серед тих, хто вийде зараз на старт, обов’язково є майбутні зірки олімпійського спорту.
Та найбільше про таке нелегке й копітке перетворення старанної, талановитої юні на відомих усьому світові спортсменів знає перший серед наших земляків заслужений тренер України, який був удостоєний цього звання піввіку тому, в 1964 році, ветеран спорту Іван Тимофійович Глушко. Він із задоволенням пригадував, як налаштовував колись на цю естафету й свою вихованку Тамару Дунайську (Пангелову), яка згодом стала рекордсменкою Європи, й багато інших спортсменів, на яких тепер рівняється молодь. Уперше Іван Тимофійович приєднався до зорянської травневої, присвяченої Дню Перемоги, легкоатлетичної естафети в Полтаві ще у 1958 році.
Під час урочистого відкриття цьогорічних змагань до його учасників звернулася начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому Олена Ромас. Вона нагадала, що всі здобуті досягнення будуть присвячені подвигу тих людей, які на фронтах, у фашистських концтаборах, у тилу наближали Велику Перемогу, а також відзначила, що в естафеті традиційно бере участь найкраща молодь обласного центру, яка демонструє одноліткам приклад здорового способу життя. Заступник головного редактора Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” Віктор Кікоть передав вітання від головного редактора часопису, секретаря Національної спілки журналістів України, голови обласної організації НСЖУ Григорія Гриня і закликав молодь свято берегти заповіти героїв-переможців та завжди бути готовими до захисту Вітчизни.
Пролунали хвилюючі слова: “Змагання оголошуються відкритими!” Перша команда учасників вийшла на старт. Полетіли хвилини найвищої напруги для її вболівальників… Другий забіг (серед старшокласників) першим завершив одинадцятикласник полтавської спеціалізованої школи №3 Владислав Главданс. Переводячи дихання, розчервонілий і радісний, оточений не менш щасливими товаришами по команді, він розповів, що ця перемога для їхньої школи довгоочікувана, адже здобути першість не вдавалося вже упродовж 5 років. Учні разом висловили подяку за підготовку до змагань вчителю фізкультури В’ячеславу Пазиничу.
Загалом естафета принесла радість перемоги командам 19 навчальних закладів міста. Абсолютними переможцями змагань, і що приємно – вже не вперше, стали студенти Полтавського політехнічного коледжу Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. До змагань їх готував керівник фізвиховання коледжу Віктор Калюжний. Серед молодших школярів першість вибороли учні гімназії №17, друге місце – ЗОШ №30, третє – ЗОШ №8. Найспритнішими старшокласниками виявилися учні вже згаданої полтавської спеціалізованої школи №3, другими – гімназії №33, третіми – ЗОШ №19. Серед представниць полтавських профтехучилищ перемогли учениці ПТУ №31, професійного ліцею та професійного ліцею сфери послуг, а серед юнаків – команди професійного ліцею, електрорадіотехнічного ліцею та ДНЗ “Полтавський центр професійно-технічної освіти”.
Перше місце у своїй групі на змаганнях посіли студенти Полтавського політехнічного коледжу (абсолютний переможець), друге – Полтавського кооперативного технікуму, третє – Полтавського аграрно-економічного коледжу. Серед команд вишів ІІІ – ІV рівнів акредитації перемогли студенти Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка, на другому місці – Полтавська державна аграрна академія, третє місце розділили команди Полтавського університету економіки і торгівлі та Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка.
Переможці традиційно отримали призи від “Зорі Полтавщини” та грамоти від міськвиконкому.
– Результати хороші, – поділився враженнями головний суддя змагань, тренер-викладач із легкої атлетики Полтавської ДЮСШ №1 Валерій Костенко. – Дуже показовим є з року в рік високий спортивний рівень студентів Полтавського політехнічного коледжу, яким вдається обійти, зокрема й команди університетів. Але загалом, думаю, заряд позитивного настрою отримали всі.
“Зоря Полтавщини” висловлює щиру подяку за допомогу в проведенні естафети бригаді медиків міської станції швидкої допомоги (лікар Вікторія Пошивайло, фельдшер Марія Іськова, водій Леонід Каплатий), працівникам філії ВАТ “Укртелеком” (начальник цеху Сергій Абрашин, звукооператор Олександр Тихоступ, водій Валерій Ковінько), Державтоінспекції міста Полтави, а також – за інформаційну підтримку – нашим колегам із ОДТРК “Лтава”, телестудії “Місто”, ТРК “ІРТ-Полтава”.

Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.