Резерви розвитку регіону

Полтавщину з огляду на потужні запаси вуглеводнів можна назвати справжнім клондайком. Адже область дає близько 37 відсотків газу, 17 – нафти й 67 – газоліну від загального обсягу, що видобувається в Україні. Значні перспективи є і щодо видобутку сланцевого газу, розробка родовищ якого окуповується вже за 5 – 6 років. Водночас місцеві громади не отримують належних доходів від використання надр, не мають коштів для розвитку. Зазвичай нафтогазодобувні підприємства завдають шкоду екології, руйнують сільські дороги, а податки сплачують за місцем реєстрації – зазвичай у столиці чи великих містах. Не надто щедро більшість із цих компаній фінансують і проекти соціального розвитку населених пунктів області.
Як працюють і кому належать нафтогазодобувні підприємства, що функціонують в області, – про це йшлося на прес-конференції, яку в ОКІА “Новини Полтавщини” провели голова обласної ради Петро Ворона та перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Наголошувалося, що це – виконання завдання Майдану й своєрідний звіт перед громадськістю про використання нафтогазоносних надр Полтавщини. Керівники обласної ради оприлюднили результати напрацювань робочої групи, яка була створена для вивчення цього питання.
Зокрема зазначалося, що з 2010 по 2014 рік обласною радою шостого скликання було дано 75 погоджень на отримання спеціальних дозволів нафтогазодобувним підприємствам на розробку надр. Як з’ясувала робоча група, дозволи на використання надр Полтавщини у переважній більшості отримали компанії, за якими стояли особи, наближені до Віктора Януковича, та колишні високопосадовці. Скажімо, були названі такі відомі в Україні прізвища, як Дмитро Фірташ, Ринат Ахметов і Віктор Пінчук (підприємці), Давид Жванія і Нестор Шуфрич (народні депутати), Едуард Ставицький (екс-міністр) і брати Борис та Микола Присяжнюки (останній – екс-міністр) та інші. До речі, часто статутний капітал таких підприємств становив трохи більше однієї тисячі гривень. При цьому, маючи від використання надр багатомільйонні прибутки, власники багатьох компаній або ухилялися від виконання договірних зобов’язань на розвиток територій Полтавщини, або сплачували громадам мізерні кошти.
– Наша принципова позиція – тісна партнерська співпраця з суб’єктами видобування вуглеводнів, – наголосив Петро Ворона. – Ми повинні знати їхні реальні прибутки, фіксована частина яких має обов’язково виділятися на розвиток територій. Погодження надання спеціальних дозволів має відбуватися прозоро, з врахуванням інтересів громад.
Голова обласної ради вважає за необхідне переглянути укладені з підприємствами нафтогазодобувного комплексу угоди вбік значного збільшення обсягу фінансової допомоги громадам на соціальний розвиток.
Володимир Марченко зауважив, що обласна рада прагнутиме, щоб усі нафтогазодобувні підприємства, які працюють на теренах краю, були зареєстровані саме на Полтавщині, адже це забезпечить надходження податків на прибуток, плати за акциз у місцеві бюджети. Разом із тим, спираючись на підтримку народних депутатів України, обласна рада порушуватиме питання про внесення змін до законодавства щодо спрямування певних відсотків від рентних платежів до місцевих бюджетів.
* * *
Про перспективи розвитку нафтогазового комплексу на території Полтавської області йшлося на засіданні за “круглим столом” за участю членів робочої групи облради з вивчення питань користування надрами, депутатів, керівників та представників нафтогазодобувних підприємств, громадськості, яке провів голова обласної ради Петро Ворона. Участь у зібранні взяли перший заступник голови облради Володимир Марченко, заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий.
Ключовим на зібранні було питання відпрацювання прозорості й відкритості в роботі компаній із видобутку вуглеводнів. Водночас зазначалося, що підприємства державної форми власності не можуть надавати кошти громадам, оскільки чинним законодавством не передбачено фінансування соціальної сфери. Та й ціна, скажімо, видобутого ними природного газу майже в 10 разів нижча за вартість газу, видобутого комерційними структурами. Йшлося також про необхідність прозорого використання коштів, перерахованих місцевим громадам.
Констатувалося, що чи не найболючішою проблемою в роботі підприємств нафтогазового комплексу є відведення земель для розвідки нових родовищ. Тож учасники наради наголошували на пріоритетності державних компаній перед приватними у вирішенні цього питання. Йшлося також про встановлення оптимальних обсягів підрахунків компаній на розвиток соціальної сфери. Для цього всіма зацікавленими сторонами будуть проведені необхідні розрахунки.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.