Влада в країні належить народу

Про проблеми й найближчі перспективи люстрації органів влади всіх рівнів в Україні йшлося на відкритій зустрічі із уповноваженим Євромайдану на проведення люстрації Єгором Соболєвим. Поспілкуватися із відомим українським журналістом, громадським діячем, який нині координує процес очищення влади від корупціонерів і сепаратистів, прийшли представники владних структур, громадських організацій, викладачі, молодь.
– Займаючись проблемою люстрації, отримуючи щоденно сотні скарг із різних куточків України щодо неправомірних дій чиновників різних рівнів, переконуюся: поверхові зміни проблеми корумпованості не вирішать. Був ухвалений Закон “Про відновлення довіри до судової влади в Україні”. Згідно з ним керівники усіх українських судів були звільнені. Але потім майже всі вони були обрані на ті ж самі посади. Тож цей закон – лише перший крок на шляху люстрації. Потрібні більш рішучі й системні дії, такі, як, наприклад, були застосовані свого часу в Чехії. Трагічні події на Донбасі, в Одесі, інших куточках нашої країни, коли в критичні моменти правоохоронні органи відмовляються або не можуть виконувати покладені на них завдання, вимагають адекватних дій, – зазначив Єгор Соболєв.
Він повідомив, що наразі існує чотири проекти законів щодо проведення люстрації, які передбачають очищення органів влади за багатьма критеріями, в тому числі й правоохоронних структур.
– Я категорично проти того, щоб вулиця призначала керівників міліції. Це – компетенція Міністерства внутрішніх справ. Завдання громади – вносити свої пропозиції щодо кандидатур і вчитися брати на себе відповідальність за ситуацію в місті, районі чи селі. Ми всі повинні усвідомити, що влада в нашій країні належить не чиновникам, а народу, згідно з Конституцією України, і діяти відповідно. Ніхто ситуацію на краще не змінить, окрім нас самих.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.