Ціни скачуть, люди журяться

Останніми тижнями переживаємо, як стрімко дорожчають продукти харчування – овочі, фрукти, крупи, цукор, м’ясо, яйця, кава, кондитерські вироби… Й основний продукт – хліб, якого традиційно споживаємо багато й купуємо щодня, – також.

У минулі роки в травні починали поступово знижуватися ціни на багато продтоварів. Нині, на жаль, цього не бачимо. Хіба що тепличні овочі, які поступово замінюються ґрунтовими, потроху дешевшають, приміром, огірки, які на Пасхальні свята коштували 20 гривень за кілограм, на початку травня були вже по 11–15 гривень. Вартість молочних продуктів, які зазвичай на початку літнього сезону трохи дешевшають, нині залишається на високому рівні. Ціна як була штучно “накручена”, такою і є. Стають не по кишені багатьом м’ясо, тверді сири, рибні консерви. Суттєво подорожчали овочі та фрукти. Великі торгові мережі зараз продають переважно імпортну продукцію, бо вигідно виставити її дорожче, прикриваючись високим курсом долара. Молода картопля, приміром, продається по 10–11 гривень за кілограм, стара – по 7. Яблук менш ніж за 13 гривень за кіло майже немає, вони переважно польські. Банани підскочили в ціні до 20 гривень, лимони, важливий вітамін весною, – до 30 гривень…
Підвищують ціни на свою продукцію й хлібозаводи. Хліб і хлібобулочні вироби стали дорожчими в середньому на 5–20 відсотків. Щоправда, не всі. Деякі виробники на популярні “білий” і “чорний” буханці, соціальні сорти, ціну не піднімали. Зате батони, паляниці, калачі, вироби з кмином, родзинками помітно подорожчали.
– Кругла пишна паляниця, яку зазвичай купує моя сім’я, коштує більше 5 гривень, – обурюється полтавка Олена Скиба. – Скоро вже не зможу собі дозволити її купувати. Нам на день дві хлібини треба. Батони перевищили ціну в 4 гривні, деякі – “п’ятірку”, хоча вони менші за вагою від паляниці. Щоправда, ще можна купити батон за 3,90. Звичайна біла “цеглинка” недавно була по 3,10–3,20, а тепер – 3,50–3,70 гривні. Як ідеш за покупками, треба все більше грошей віддати за той самий набір продуктів. Все дорожчає – м’ясо по 60–70 гривень і більше. Хотіла запастися консервами, та найдешевших – менше, ніж за 7 гривень за баночку, – вже не знайдеш. А пенсії наші не ростуть…
Борошно, як вдалося з’ясувати в деяких торгових точках, продається і за старими, де залишилися запаси з минулого завозу, і за новими цінами. Продавці радять брати побільше, бо подорожчає. Крупи вже піднялися в ціні.
Передумови, кажуть експерти, для подорожчання продуктів є, хоча нам, споживачам, цього б не хотілося. Це транспортна складова, бо пальне стало “золотим”, підвищення цін на газ та комунпослуги, нестабільність валютного курсу (адже завозиться імпортна продукція й сировина), економічні проблеми підприємств-виробників. Хоча крупні компанії, які мають свої торговельні мережі, стараються втримати ціни, щоб не втрачати покупців.
За оцінкою керівника консалтингового агентства Марії Колесник, вітчизняні продукти можуть подорожчати найближчим часом на 10 відсотків, імпортні – на 15. Вона вважає, що ціни стабілізуються, коли нацвалюта зміцниться на рівні 10–11 гривень за долар. Має вплинути на це в позитивному плані надання Україні кредиту МВФ. Продукти подешевшають вже влітку, зіграє роль і сезонний фактор. Але до попереднього рівня ціни вже не повернуться, коментує експерт.
Щороку місцева влада в регіонах, у тому числі на Полтавщині, укладала меморандуми з хлібопекарськими підприємствами – держава гарантувала виробникам дешеве борошно з Держрезерву, а вони за це випікали хліб соціальних сортів простої рецептури і не підвищували на них ціну до наступного урожаю. Поки що вдається тримати ціну на соціальні сорти, але виробники мають своє обґрунтування. Усім зрозуміло, що дешевшати нічого точно не буде. (На момент підготовки номера до друку подорожчали і соціальні сорти хліба).
Як повідомляє Держстат, індекс споживчих цін на продукти харчування у березні 2014 року становив 103,6% до аналогічного періоду попереднього року та 102,5% до лютого нинішнього. Оперативний моніторинг цінової ситуації на ринку України від 5.05.14 р. показав, що найбільше зросли ціни на яйця – на 21,3, фрукти – на 11,8, цукор – на 10,4 відсотка. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства. Фахівці НДІ “Украгропромпродуктивність”, дослідивши 644 продуктових ринки України, станом на 29 квітня (порівнювали з 22 квітня ц.р.), помітили стабільність цін на сметану, невелике зниження – на курячі яйця і тепличні огірки. Побачили незначне зростання цін на манну, гречану та вівсяну крупи, борошно пшеничне, хліб, макаронні вироби, соняшникову олію, молоко, вершкове масло, сир твердий і кисломолочний, м’ясо курей, яловичину, свинину, сало, ковбаси варені, тепличні томати, яблука. Зросли ціни на капусту (на 11,8%), цибулю (7,7%), моркву (4,3%), буряк, цукор, картоплю, крупи рисову та пшоняну. В торговельних мережах помічено зростання цін на: моркву – на 5,6% (з 5,67 до 5,99 грн/кг) у 19 регіонах; ріпчасту цибулю – на 4,9% (з 12,28 до 12,87 грн/кг) у 20 регіонах; буряк – на 3,9% (з 4,14 до 4,30 грн/кг), а також на цукор, борошно, м’ясо, картоплю, макарони. На хліб, йдеться у повідомленні, зростання цін незначне, в межах 1,4% на хліб пшеничний із борошна І ґатунку (до 5,05 грн/кг), житній і житньо-пшеничний (до 5,11 грн/кг).
За даними департаменту економічного розвитку Полтавської облдержадміністрації, середня по області ціна на пшеничний хліб І гатунку станом на 1 квітня становила 4,51 гривні за кілограм і не змінилася порівняно з 1 березня. Вартість кілограма борошна зросла майже на 13 відсотків (з 3,94 до 4,45 гривні). Макаронні вироби, згідно з моніторингом цін на основні види продовольчих товарів у Полтавській області, подорожчали в середньому на 2,3 відсотка, цукор – на 13,7 відсотка. На момент підготовки матеріалу до друку дані моніторингу по області станом на початок травня ще не оприлюднювались.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.