Стимул розвитку територіальних громад

В обласній раді відбулося підписання угод на фінансування проектів-переможців обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад Полтавщини. Загалом торік на конкурс було подано 73 проекти, й усі вони визначені Радою конкурсу переможцями. 15 із них – проекти районних рад і міських рад міст обласного значення, 7 – селищних рад, міських рад міст районного значення, решта – сільських рад. Проекти були розроблені за напрямками відповідно до рейтингової оцінки пріоритетів розвитку територіальних громад на 2013 рік. Це – капітальний ремонт будинків культури, реконструкція вуличного освітлення та водопостачання сільських населених пунктів, впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах соціальної сфери.
Названий конкурс засновано обласною радою у 2010 році з метою підвищення активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій, поширення позитивного досвіду, набутого у процесі реалізації проектів. А ініціював його заснування тодішній заступник голови обласної ради п’ятого скликання, нинішній голова обласної ради Петро Ворона. Він, зокрема, зазначив:
– Обласна рада стимулювала роботу територіальних громад у питаннях розвитку власної інфраструктури, стала каталізатором процесу їхньої активності. Приємно, що із 25 районів участь у конкурсі взяли 23. Високий показник активності продемонстрували Лохвицький, Чорнухинський, Козельщинський райони.
Голова обласної ради наголосив, що це європейський підхід до вирішення проблем, коли громада та її керівник прагнуть позитивних змін, шукають кошти, розробляють проекти, беруть участь у різних конкурсах, виборюють гранти. Петро Ворона підкреслив, що обласна рада для стимулювання громад і підтримки місцевого самоврядування у нинішньому році виділила з обласного бюджету 2 мільйони 267 тисяч гривень. Загалом же проекти-переможці акумулюють із різних джерел, включаючи кошти організацій-партнерів, понад 8 мільйонів гривень. Фінансування робіт із впровадження проектів із обласного бюджету буде розпочато у травні.
Петро Ворона також висловив переконання, що обласна рада й надалі підтримуватиме місцеве самоврядування в рамках завдань Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області на 2013–2015 роки.
Учасники зібрання поділилися досвідом розробки проектів розвитку територіальних громад а також отримали методичні рекомендації з впровадження проектів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.