Мчали коні буйногриві

У трудовій біографії знаного на весь світ Дібрівського кінного заводу, нині – філії ДКЗ №62 ДП “Конярство України”, як і в самій галузі конярства, сталося чимало змін. Але незмінною залишилася багаторічна традиція влаштовувати у Дібрівці Миргородського району на сільському іподромі кінноспортивне свято з перегонами рисаків. Так було і цьогоріч у погожий день 2 травня. Задовго до першого удару головного коняра заводу, заслуженого працівника сільського господарства України Аркадія Лабунця у гучний дзвін, який дав старт першому заїзду четвірки наїзників позмагатися за приз на честь засновника конезаводу, генерала Дмитра Романова, на оточеній віковими, як і сам іподром, деревами зеленій леваді грав Миргородський міський духовий оркестр під керівництвом Юрія Козаченка. У полатане кучерявими хмарками блакитне піднебесся линули хвилюючі мелодії із творів на слова Тараса Шевченка “Реве та стогне Дніпр широкий”, “Садок вишневий коло хати”, майстри художнього слова читали вірші незабутнього Кобзаря,
200-річчю Пророка нації і було присвячене цьогорічне кінноспортивне свято. Його учасників та гостей з усіх усюд привітав голова Миргородської райдержадміністрації Юрій Коваленко, голова районної ради Анатолій Карбан, керівник філії ДКЗ №62 ДП “Конярство України” Микола Радченко, заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Філоненко, керівник агрофірми “Деметра” з Кіровоградщини, що шефствує над конярством, Олександр Жордій.
Красивими були театралізований парад учасників свята, виступи самодіяльних митців Миргородського РБК, показові виступи юних вершників дитячої кінноспортивної школи під керівництвом тренера Тетяни Аторіної, вольтижерів агрофірми “Магнат” з Чернігівщини, дібрівських віртуозів верхової їзди Тетяни Спиці, Сергія Передерія, наїзника Григорія Зайця з Шишацького району, інших шанувальників кінного спорту.
Крім призу на честь засновника конезаводу, який виграв наїзник Андрій Прокопенко, були розіграні призи з нагоди 200-річчя Т. Г. Шевченка, державного підприємства “Конярство України”, на вшанування пам’яті видатного дібрівського наїзника Михайла Стасенка та приз Дібрівського кінного заводу №62. Їх виграли наїзники Григорій Назаренко, Ігор Радіонов. У перегонах риссю під сідлом кращим був Іван Корнієнко. Усі переможці змагань відзначені нагородами.
“Молодці!” — так відгукувалися про організаторів свята люди, принаймні ті, з ким випало поговорити. Вони добрим словом згадали і колишнього президента Асоціації рисистого конярства України, першого заступника голови Полтавської облдержадміністрації, заслуженого працівника сільського господарства України Василя Шапрана, світла йому пам’ять. Більшість сходилася на тому, що в такий, як переживаємо, непростий час для людей добрий настрій значить не менше, а може, й більше, ніж престижний приз за успіхи у перегонах.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.