День матері, День сім’ї

11 травня – День матері. Відзначається він у нашій країні з 2000 року в другу неділю останнього весняного місяця. Це – одне з найбільш зворушливих сімейних свят. Кожна людина з дитинства і до старості несе в своїй душі образ мами. Щастя й краса материнства в різні віки оспівувалися художниками, композиторами, літераторами. По тому, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть у дружній родині з щасливою мамою.
Цьогоріч виповнюється 10 років, як наших співвітчизниць – багатодітних матерів – відзначають почесним званням України “Мати-героїня”. Загалом воно присвоєно понад ста тисячам жінок.
У цей день не забудемо привітати дорогих мам і бабусь з їхнім святом, побажати здоров’я, злагоди в родинах. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей їхні терпіння, любов і відданість.
День матері святкують близько 60 країн світу.
***
Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році й відзначається 15 травня для привернення уваги громадськості різних країн до численних проблем сім’ї. Міжнародна спільнота визнає: якщо зневажаються основні права однієї сім’ї, єдність всієї людської сім’ї теж під загрозою.
Сім’я – один із основних інститутів суспільства, перша сходинка в розвитку людини – розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби. Родина була і є берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь. У сім’ї відбувається формування дитини як майбутнього громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності, взаєморозуміння.
Організація Об’єднаних Націй проголосила 2014 рік Міжнародним роком сім’ї. Нині в світі ювілейне – двадцяте – святкування Дня сім’ї. У центрі обговорення в Рік родини – політика, яку різні держави проводять відносно сімей і їхньої підтримки, йдеться на офіційному сайті ООН.
Серед основних проблем, які обговорюватимуть експерти і причетні до цієї тематики люди, – боротьба з бідністю сімей, соціальна нерівність, підтримка балансу між сім’єю й роботою, суспільна інтеграція сімей, які потребують підтримки, зв’язок між різними поколіннями. Пройдуть міжнародні та регіональні наради з питань сім’ї, оприлюднять різноманітні соціологічні, наукові матеріали, відбудеться обмін досвідом у реалізації сімейної політики, вітатимуться ініціативи урядів, громадянського суспільства в цій сфері. Рекомендації міжнародної спільноти застосують для впровадження ефективної сімейної політики.

Підготувала
Анна ДОРОШЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.