Весняний день, що рік годує

ТОВ “Говтва” – одне з найбільших сільгосппідприємств Решетилівського району, яке працює під егідою агропромислової компанії “Кернел”. Товариство орендує понад 9 тисяч гектарів землі. Надійний фундамент під цьогорічний урожай сільгоспкультур тут заклали ще минулої осені.
Як розповів директор господарства Василь Лозицький, восени в оптимальні строки з внесенням у рядки мінеральних добрив на більш як 350 гектарах посіяли озиму пшеницю. На решті площ до настання морозів завершили основний обробіток ґрунту, “заправивши” при цьому поля, де вирощуватимуть пізні культури, мінеральною поживою. При виробленні стратегії грунтообробітку, визначивши на практиці перспективність мінімальної та “нульової” технологій, вирішили все ж надати перевагу класичному безплужному обробітку. Ще минулого літа агрономи на кожному полі вивчили глибину залягання так званої “плужної підошви”, яка склала від 16 до 22 сантиметрів. От на таку глибину й обробили землю, створивши таким чином хороші умови для розвитку кореневої системи рослин та збереження вологи як у верхніх, так і в нижніх шарах ґрунту.
Хлібороби “Говтви” першими в районі розпочали цьогорічний весняний комплекс польових робіт, встигнувши ще в середині лютого підживити азотом по мерзлоталому грунту всі посіви озимої пшениці.
IMG_7448Коли ми побували в господарстві, на одному з полів поряд із Решетилівкою механізатор Григорій Василенко широкозахватним агрегатом ЗПГ-24, обладнаним пружинними боронами, боронував озиму пшеницю. Про корисність цього призабутого в багатьох сільгосппідприємствах “дідівського” агрозаходу розповів головний агроном господарства Микола Коломієць:
– Ось бачите, на ділянці, де не проходила борона, не дивлячись на те, що сонечко лише починає по-весняному підігрівати, в землі вже утворилися численні тріщинки, поки що вузенькі, але вже глибиною до двох сантиметрів. Через кілька днів вони стануть набагато ширшими і глибшими. Тож грунтова волога замість того, щоб напувати рослини, “вилетить” в атмосферу. А після проходу агрегата тріщини зруйновані й присипані землею, на поверхні ґрунту утворилася вологозберігаюча мульча. Окрім того, борона збиває з рослин відмерлі листочки, які можуть бути джерелом інфекції, знищує тендітні сходи бур’янів, практично не пошкоджуючи при цьому рослини пшениці, які вже добре укорінилися.
Неподалік Лимана Другого три потужних “Кейси” в агрегаті з комплексними ґрунтообробними знаряддями “Топ-Даун”, які за один прохід дискують, культивують, спушують, вирівнюють і прикотковують землю, закривали вологу, одночасно заробляючи в грунт гранули карбаміду – мінерального добрива, внесеного напередодні під майбутній урожай сої. Керуючий Друголиманським відділком ТОВ “Говтва” Іван Білецький розповів, що саме ці універсальні агрегати застосовувалися при проведенні основного обробітку грунту, а пізніше будуть використані для передпосівної культивації. Адже вони здатні якісно проводити відповідні технологічні процеси на різних глибинах. Механізатори Олександр та Андрій Кошкалди добре пам’ятають народну мудрість про те, що весняний день рік годує, тож працюють сумлінно, не гають дорогоцінний час.
У ТОВ “Говтва” повністю завершили закриття вологи та боронування посівів озимої пшениці. Нині розпочали сівбу соняшнику, який вирощуватимуть на 1100 гектарах, сої – на 2500 гектарах, кукурудзи – на 5 тисячах гектарів. У майбутньому для оптимізації сівозміни планують розширити частку озимої пшениці в структурі посівних площ господарства з 5 до 20 відсотків.
За клопотами у полі не забувають і про потреби орендодавців. Техніка ТОВ “Говтва” культивує та засіває ячменем їхні присадибні ділянки.

Василь Лозицький і Микола Коломієць оцінюють якість озимини.

Олександр Кошкалда, Андрій Кошкалда, Іван       Білецький на весняному лані.

Володимир БОНДАРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. олександр сказав:

    Шановний пане Бондаренко перед тим як співати оду даному підприємству поцікавтеся як воно навмисно травить людей пестицидами.

Залишити комментар до олександр

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.