Ця підступна глаукома…

У березні в Україні, як і у всьому світі, проводиться Всесвітній день боротьби з глаукомою. Це підступне захворювання очей зазвичай вражає людей після 40 років. Успіх лікування залежить від того, на якій стадії виявлена недуга.
Перші ознаки глаукоми: легке затуманення зору, особливо після фізичних навантажень або перебування у темряві, поява райдужних кіл навколо джерела світла (ліхтаря, лампи), болі в оці й навколо нього (у скроні, надбровній ділянці). Ранніми симптомами може бути часта зміна окулярів, відчуття надмірного зволоження ока. Деякі види глаукоми на ранніх стадіях протікають безсимптомно, тому доцільно навіть за відсутності характерних ознак недуги проводити профілактичне обстеження на її наявність людям, старшим 40 років, особливо якщо є спадкова схильність. Обов’язково потрібно вимірювати внутріочний тиск.
Гострий напад глаукоми починається болем у оці, іноді нестерпним. Біль може вражати інші ділянки голови і навіть викликати блювоту. Зір затуманюється, навколо ліхтарів і лампочок з’являються райдужні кола, зовні хворе око червоніє, рогівка здається каламутною, зіниця розширюється, око стає твердим, як камінець. Якщо не лікувати гострий напад глаукоми, він призведе до значної втрати зору.
Існує медикаментозне, лазерне та хірургічне лікування глаукоми. Воно складне, суперечливе, вимагає суворого індивідуального підходу і спрямоване на зниження внутріочного тиску, покращення кровообігу, відновлення процесу обміну в тканинах ока.
Одні препарати призначені для покращення відтоку внутріочної вологи із ока, інші зменшують кількість рідини, що продукується всередині ока, є комбіновані препарати. Але ліки не завжди і не відразу дають потрібний ефект, може настати звикання, і тоді доводиться змінювати препарат або комбінувати його з іншим. Самолікування категорично забороняється.
Якщо ж глаукома прогресує, використовують хірургічне або лазерне втручання. Хірургічним шляхом створюють додатковий шлях відтоку внутріочної рідини або знижують її вироблення. Головне завдання такого лікування – стійке зниження внутріочного тиску і покращення стану тканин ока, зокрема очного нерва. Вибір того чи іншого методу операції залежить від характеру порушень у кожному конкретному випадку. Хірургічний спосіб лікування дає більш стійкий і глибокий результат, але не знімає проблему повністю, може спричинити ускладнення, наприклад, прискорити розвиток катаракти. Тому дуже важливо виявляти глаукому на ранніх стадіях, коли лікування не дає ускладнень і його результати більш прогнозовані. Лікування глаукоми – це тривалий постійний процес, успіх якого залежить від того, наскільки ретельно і уважно пацієнт виконуватиме призначення лікаря.
У 1970-х роках почали застосовувати лазерне лікування глаукоми. Його перевага в тому, що операція проводиться в амбулаторних умовах, не потребує загального наркозу і лікування у стаціонарі, не призводить до грубого і обширного пошкодження тканин ока. До недоліків такого лікування можна віднести те, що іноді виникає потреба у повторній операції, а також необхідність продовжувати медикаментозне лікування після лазерного втручання.

Олена ЗАЛУДЯК,
завідуюча офтальмологічним відділенням клінічної лікарні ім.Скліфосовського.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.