Стабілізуючі фактори сільгоспвиробництва

На часі – проведення комплексу весняно-польових робіт, але аграрії області не можуть спокійно працювати. На заваді стають законодавча неврегульованість у питаннях землекористування і численні перевірки контролюючих структур. Їхні дії, схоже, зводяться до накладення непосильних для сільгосптоваровиробників штрафів. Як нормалізувати функціонування агровиробництва? Над цим розмірковували учасники розширеного засідання постійної депутатської комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і керівники головних управлінь та департаментів ОДА, причетних до роботи агропромислового комплексу області. У роботі зібрання, яке вів керівник комісії Валерій Капленко, взяли участь голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук, голова обласної ради Петро Ворона.
Зазначалося, що переважна більшість чинних нормативно-законодавчих актів, які стосуються господарської діяльності сільгосппідприємств і фермерських господарств, мають різне тлумачення, а контролюючі служби – різні підходи щодо їх дотримання. Тому й виникають прецеденти при проведенні перевірок агроформувань, що гальмує розвиток сільськогосподарського виробництва та створює напружену соціальну ситуацію на селі. Йшлося про проблеми, які виникають при використанні земель запасу, невитребуваних паїв, реєстрації договорів оренди та прав власності на нерухоме майно, користуванні надрами, водою, видачі ряду дозвільних документів (загалом 153 дозволи). Не менше турбує аграріїв і система оподаткування сільгосппідприємств, адже розмір сплачуваних податків за використання одного гектара землі коливається для різних господарств від 120 до 1250 гривень. Звучали пропозиції установити податок на рівні
500–600 гривень для всіх сільгоспвиробників, щоб вони мали однакові стартові умови для розвитку агробізнесу.
Після бурхливого обговорення учасники зібрання узгодили пакет пропозицій щодо внесення змін до діючого законодавства України в питаннях агрополітики та земельних відносин. Підсумком стало підписання керівниками області Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю, погодженого з очільниками установ державного нагляду та контролю. У документі, зокрема, зазначається: “…для планування продовольчої безпеки держави та розвитку сільських територій органам державного нагляду та контролю необхідно здійснити заходи щодо перегляду планів проведення перевірок, застосування штрафних санкцій до сільськогосподарських товаровиробників у частині викладених вище питань до врегулювання їх на законодавчому рівні.
Обласна рада та обласна державна адміністрація беруть на себе зобов’язання звернутися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо законодавчого врегулювання проблем, які унеможливлюють ефективну роботу сільськогосподарських товаровиробників”.
Оскільки процедура внесення змін до законодавства вимагає певного часу, комісія ініціювала підписання в області документу (Меморандуму), який, за словами голови обласної ради Петра Ворони, консолідує позиції керівників влади та контролюючих органів і служб.
– Влада повинна забезпечити нормальні умови для роботи сільгоспвиробників, – наголосив Петро Ворона. – До прийняття змін у законодавстві ми уклали в області своєрідний “пакт про ненапад” на людей, які вирощують хліб, забезпечують населення сільгосппродукцією і своєю працею заслуговують на увагу та допомогу.
Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук назвав питання всебічної підтримки вітчизняного товаровиробника стратегічним для нової влади:
– Виробництво – основа матеріального благополуччя, тож ми повинні створити всі умови, щоб люди працювали. Формування середнього класу, малого й середнього бізнесу – це найважливіший стабілізуючий фактор промисловості, сільського господарства та соціальної політики будь-якого суспільства.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.