Ноги менше потітимуть…

Без виділення поту шкіра ніг умить би перетворилася на висушену, потріскану кірку, і кожен рух завдавав би нестерпного болю. Та все ж іноді наші ноги потіють надмірно. При цьому дошкуляє не стільки потовиділення, скільки запах, що при цьому виникає. 

Регулярно мийте і сушіть ноги
Щоб шкіра ніг могла дихати, варто періодично роззуватися. Перед виходом з дому ступні варто посипати тальком. Якщо ноги надмірно потіють, мити їх треба не менш ніж двічі на день (зранку і ввечері), з милом. Багато хто, приймаючи душ, лінується нахилитися і потерти мочалкою ноги, залишаючи на них масу бактерій. Коли ноги вимиті, гарненько їх просушіть, особливо між пальцями. Саме у вологому середовищі розмножуються бактерії, що дають запах. Варто уникати продуктів, що викликають потовиділення, наприклад, малини та варення з неї. На певний період слід відмовитися від цибулі та часнику – це також сприятиме зменшенню запаху.
Позбудьтеся всього зайвого
Товстий, що лущиться, шар мертвих клітин – сприятливе середовище для “пахучих” мікробів. Тож треба позбутися мозолів і зайвої шкіри, особливо на п’ятах. Приймаючи ванну, тріть підошви пемзою або спеціальною терткою. Обробивши стопи механічно, змастіть їх протигрибковим засобом. Головне при цьому, щоб шкіра була сухою. Спреї, гелі, лосьйони і креми краще наносити на ноги перед сном. Перед виходом на вулицю припудріть складки між пальцями спеціальним ароматичним тальком. Він добре вбирає вологу, злегка підсушує шкіру, захищає її від потертостей, створюючи на весь день відчуття комфорту. При кожній слушній нагоді ходіть босоніж або в сандалях на босу ногу.
Частіше міняйте взуття і шкарпетки
Користуйтеся натуральними бавовняними шкарпетками або зі спеціальної гігроскопічної синтетики – у них ноги “пахнуть” найменше. Якщо неприємний запах вас особливо непокоїть, міняйте їх частіше: два-три рази на день. Користуйтеся дезодорантом. Якщо носите колготки, обробляйте підошву кульковим антиперспірантом з активним агентом на основі оксиду алюмінію: солі алюмінію і цинку звужують вивідні протоки потових залоз. Про склад дезодоранту можна дізнатися з етикетки. Втім така ранкова процедура корисна будь-кому.
Міняйте взуття. Намагайтеся носити кожну пару мінімум через день, щоб вона встигала провітритися. Взуття потрібно вибирати зручне, краще з натуральної шкіри. Мийте його регулярно.
Народні засоби від потіння ніг
Взяти трохи дубової кори і подрібнити її в порошок, рясно посипати шкарпетки або панчохи зсередини перед одяганням. Повторювати щодня, поки потіння не зменшиться.
***
Тим, хто сильно потіє, рекомендується випивати по чашці відвару шавлії на день (без цукру).
***
Мити ноги холодною водою кілька разів протягом дня (рекомендується людям, які мають первинний досвід гарту). Або щодня на ніч робити 10-хвилинні ванночки з додаванням марганцівки (вода має бути світло-рожевого кольору).
***
Допомагають ванни з відвару дубової кори (50–100 г на літр води). Кип’ятити півгодини на повільному вогні. Можна додати відвар із вівсяної соломи.
***
Взяти чайну ложку соди на склянку теплої води. Промити й обтерти ноги, покласти намочені в содовому розчині ватні тампони між пальцями ніг. Якщо буде свербіти – потерпіть. Вранці обмити ноги содовою водою, обтерти і взутися. Незабаром запах зникне.
***
Добре промити ноги теплою водою з милом, обполоснути холодною водою. Солому ячменю, вівса, пшениці або пирію повзучого переплести між пальцями, як плетуть корзини, надіти чисті шкарпетки. Це все зробити на ніч. Через тиждень ви вже забудете про свій клопіт.

Підготувала Галина БОЙКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.