Малятко народилося

У  сім’ї відбулася найрадісніша і найочікуваніша подія – народилося малятко. Як правильно доглядати новонародженого? До чого слід бути готовій породіллі?

У перші ж дні життя немовля потребує уваги та любові. Та у перші дні й тижні через додаткові клопоти молодій мамі може здатися, що опіка і догляд – надто тяжка, виснажлива праця. Тож не забувайте про відпочинок. І ще – хатня робота може зачекати, а дитина – ні. Пам’ятайте: втомлена і знервована матуся – це плаксиве й вередливе маля.
Ось кілька порад, які можуть стати у нагоді.
Якщо дитина плаче, прикладайте її до грудей. Це стимулює вироблення молока і допомагає новонародженому почуватися комфортніше. До шести місяців дитя потребує винятково грудного вигодовування без жодної іншої їжі.
Температура в кімнаті має бути 21–22 градуси, а води для купання – 37–38.
Стежте, щоб шкіра малюка була чистою і сухою. Олією та кремом обробляйте лише сіднички. Пупкову ранку промивайте перекисом водню двічі на добу.
Вранці протирайте оченята дитини ватними дисками, змоченими у теплій кип’яченій воді (від скроні до перенісся). А щоб позбутися слизу та сухих кірочок, маленький носик потребує додаткового зволоження – по крапельці фізрозчину тричі на добу.
Не сповивайте дитя, щоб не утруднювати дихання та рухи. Нині існує багато видів одягу саме для новонароджених, найзручніший – “бодіки” та “чоловічки”.
Гуляйте з малюком щодня на свіжому повітрі з сьомого дня його життя. Почніть із 15 хвилин, щоразу збільшуючи час на такий же проміжок.
Доведено: щоб дитина добре розвивалася, їй просто необхідно чути мамині серцебиття, дихання, голос. Тож слід брати малятко на руки і просто розмовляти з ним – про все на світі! Повірте: воно вже розуміє вас і відповідає любов’ю на любов!

Підготувала Юлія СУЛИК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.