Сільгоспугіддя та товаровиробники

Під головуванням Валерія Капленка відбулося засідання постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. Бурхливим було обговорення порядку державної реєстрації права оренди на земельну ділянку (пай) сільськогосподарськими підприємствами. Проблема полягає у тому, що органи державної реєстрації не мають технічної можливості забезпечити реєстрацію всіх заявлених договорів оренди. У той же час за використання земельних ділянок (паїв) без зареєстрованих договорів оренди працівники структурних підрозділів Міндоходів України накладають на сільгосппідприємства чималі штрафні санкції. Як зазначив Валерій Капленко, це питання неодноразово розглядалося на профільній комісії, приймалися відповідні звернення до керівництва країни, та проблема залишилася невирішеною.
Про розв’язання на законодавчому рівні цієї та ряду інших проблем вели мову голова облради Петро Ворона, депутати Олександр Коваленко, Олександр Коросташов, Микола Андрієнко, Юрій Колєснік, Василь Стасовський. Було вирішено доручити департаменту агропромислового розвитку ОДА зібрати та узагальнити пропозиції від депутатів, органів місцевого самоврядування, агропідприємств, громадських організацій, які стосуються врегулювання земельних і природоохоронних питань на законодавчому рівні; внести їх на затвердження профільної комісії обласної ради.
Про підсумки виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2013 рік та проект відповідної Програми на 2014 рік доповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. За його словами, на виконання заходів Програми було використано 218,3 мільйона гривень, або 161 відсоток від запланованого обсягу фінансування. З обласного бюджету освоєно 18,7 мільйона гривень (196,8% до плану). Відновлено та відремонтовано дитсадки, школи, сільські Будинки культури та клуби, збудовано та відремонтовано ряд спортивних, торговельних, інших об’єктів.
Обговорюючи питання, депутати Валерій Капленко, Віктор Кордубан, Юрій Колєснік та інші висловили критичні зауваження щодо доцільності обов’язкових угод між орендарями земельних часток (паїв) та громадами для надання фінансової підтримки соціальної сфери. Позиція депутатів пояснюється юридичними колізіями, пов’язаними з використанням спонсорських коштів.
Відтак комісія взяла до відома інформацію про підсумки виконання названої програми та рекомендувала департаменту агропромрозвитку ОДА доопрацювати її проект на поточний рік у частині визначення джерел фінансування і внести на розгляд обласної ради.
У порядку контролю комісія розглянула стан фінансування обласних програм підтримки агропромислового комплексу області у 2013 році, утримання полезахисних смуг та відшкодування шкоди, завданої незаконними рубками лісів, інші питання, зокрема економічно обґрунтованої ціни на молоко, отриманого від населення, – комісія прийняла відповідне звернення до власників та керівників молокопереробних підприємств області.
На пропозицію першого заступника голови облради Володимира Марченка комісія вирішила розглянути внесення змін до Програми розвитку галузі тваринництва на період 2011– 2015 років після перегляду обласною радою показників обласного бюджету на 2014 рік.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.