“Заспівай, родино, щоб усе збулось, щоб у нашій хаті лиш добро велось!..”

Родина Сіриків із Решетилівки зі своєю авторською роботою.

Родина Сіриків із Решетилівки зі своєю авторською роботою.

У Полтавському міському будинку культури днями пройшов обласний етап ХІ Всеукраїнського конкурсу-фестивалю “Таланти багатодітної родини”. Цей проект започаткований громадською організацією Всеукраїнський союз жінок-трудівниць “За майбутнє дітей України” при підтримці Міністерства соціальної політики для відродження і популяризації національних цінностей багатодітних сімей, збереження родинних народних традицій. До проведення районних, міських, обласного етапів долучаються галузеві територіальні підрозділи освіти, культури, в справах сім’ї та молоді.
– Завдання фестивалю – виявлення і підтримка талановитих дітей, встановлення дружніх контактів між дитячими і родинними колективами, сім’ями з різних регіонів області та країни. Для участі у другому відбірковому етапі конкурсу ми зібрали діток з різних куточків Полтавщини – заявлені майже 150 учасників. Діти відповідально поставилися до підготовки своїх творчих робіт і номерів для виступів, дуже чекали цього конкурсу, зустрічі одне з одним, тому що це дійство їх об’єднує, продовжує їхню дружбу, багато хто кожного року приїздить на конкурс, спілкуються батьки і діти, дізнаються щось нове, – говорить депутат обласної ради, керівник обласної організації “За майбутнє дітей України”, голова журі конкурсу Руслана Крайнова. – З року в рік роботи і виступи стають більш різноплановими й змістовними. Головне – дати шанс дитині з міста, села повірити в свій талант. У конкурсі беруть участь діти до 15 років з багатодітних і малозабезпечених родин. Дехто – у кількох номінаціях.
Усі учасники отримують заохочувальні призи. Переможці відбираються для участі у третьому, всеукраїнському, етапі. Протягом останніх семи років фінальний тур “Талантів…” проходив у ДМЦ “Артек”. За час проведення конкурсу звання “артеківця” здобули 183 школяри з Полтавщини, які представляли наш край.
* * *

На сцені – юна баяністка Марта Баган із Хорольського району.

На сцені – юна баяністка Марта Баган із Хорольського району.

…У фойє МБК розгортається виставка малюнків, аплікацій, вишивок, виробів з глини, ниток, природних матеріалів, соломки, паперу – словом, усього, з чого фантазія та вправні руки можуть зробити красиву річ. “Пори року” відтворила в бісері 14-річна Ангеліна Пруніс з Кременчука. “Білий гриб” виліпила з солоного тіста і розфарбувала гуашшю її 8-річна землячка Соня Носачова, вихованка Кременчуцького будинку дитячої та юнацької творчості. Модульні орігамі та паперопластику – стилізовані квіти, кульки, лебедів – привезли брати
9-річний Валентин і 13-річний Владислав Попенки з Шишак. Вони, крім того, ще грають на фортепіано і танцюють. Шість робіт у техніці кусудама (теж різновиду орігамі) представила Мар’яна Бонь з села Ковердина Балка цього ж району.
– Загалом ми привезли 17 дітей, представлених у різних номінаціях. Діти у нас талановиті, активні, щороку здобувають перемоги на обласному конкурсі, – розповідає методист методкабінету відділу освіти Шишацької РДА Світлана Луценко.
12-річний Едуард Гавриленко, вихованець Шишацького БДЮТ, говорить, що два місяці збирав модель красивого вітрильного судна з пенопласту за кресленнями із журналів. Оригінальний дерев’яний корабель виготовив 11-річний полтавець Олександр Роман. Сестри Гармаш із Хорола презентували вироби з глини. Рідні краєвиди зобразили засобами образотворчого мистецтва діти родини Живило з Полтавського району.
Максим та Олександра Сірики з Решетилівки займаються декором, декупажем, плетенням з ротанга (висушених стебел ротангової пальми). Вироби в сім’ї роблять спільно – хто подає ідеї, хто з’єднує частини, хто фарбує.
– У нас – четверо дітей, – знайомить із родиною мама Інна Сірик. – Максим закінчує 9-й клас, хоче вступати до комерційного технікуму в Полтаві, бачить себе в ресторанному бізнесі. Саша – в 4-му класі. Також у нас є двоє молодших, Тарас і Ярослав, які ще малі, але вже хочуть займатися танцями. Саша грає на скрипці, брала участь у районному турі як музикант, але на обласний не пройшла.
– А ви, батьки, пов’язані з музикою, мистецтвом?
– Ні, – посміхається жінка. – Я за освітою технолог молочної промисловості, була підприємцем, зараз безробітна. Тато наш, Олександр, – будівельник. Прозаїчні професії. Коли ми були у Севастополі, там на набережній так чудово грав скрипаль, що, коли повернулися, донька попросила записати в музичну школу…
А 10-річний полтавець, учень 19-ї ЗОШ і 3-ї музичної школи Сергій Кондратенко грає на скрипці вже, можна сказати, професійно. Він – лауреат двох міжнародних музичних конкурсів.
– Серьожа займається музикою з 5 років, – розповідає мама юного музиканта, Олена. – Йому дуже подобається, і ми, батьки, вдячні викладачу Світлані Вікторівні Мелешко.
В Олени Степанівни і В’ячеслава Анатолійовича Кондратенків – шестеро дітей. Намагаються розвивати їх різнобічно, діти займаються авіамоделюванням, вокалом, музикою, малюванням, вивчають англійську мову.
* * *

Юний співак – переможець обласного туру полтавець Усама Худар з мамою Оксаною.

Юний співак – переможець обласного туру полтавець Усама Худар з мамою Оксаною.

Марті Баган із села Мелюшки Хорольського району – 14 років, у конкурсі бере участь разом із братом Артуром. Сама дівчина грає на баяні й співає, її брат опановує акордеон.
– Ми навчаємось у Хорольській дитячій музичній школі, – розповідає дівчина. – Старші наші брат і сестра вже закінчили її. Всього дітей у сім’ї п’ятеро. І батьки теж співають, мають хороші голоси.
11-річний полтавець, учень 6-ї гімназії Усама Худар вже не перший рік представлений на міському й обласному турах “Талантів…”. Цього разу юний співак підготував нову інтерпретацію пісні “Пусть всегда будет солнце” кількома мовами. І зайняв перше місце в своїй номінації. (Спілкувалися ми з родинами ще до їхніх виступів, і тим приємніше було згодом побачити імена наших героїв серед переможців).
– У мене – троє хлопців, старші – художники, а цей співає, займається вокалом у школі мистецтв, – з гордістю говорить мама Оксана, викладач Полтавської державної аграрної академії. – Сама свого часу співала в хорі “Калина” педагогічного інституту, хоч і не вчилася в цьому вузі. Два роки тому старший син, нині студент технікуму, посів друге місце на обласному турі з образотворчого мистецтва, їздив в “Артек” на республіканський. Середній вчиться у художній школі…
Сестри Лобач з обласного центру займаються танцями: Олександра – східними, опановуючи екзотичне мистецтво в ансамблі “SAPNA” при МБК, показала на рідній сцені цікавий номер, Єлизавета – бальними…
* * *
Багато робіт і номерів присвячувалося сім’ї, мамі, рідному краю, миру, дитинству, обирали учасники й класичні поетичні та музичні твори. “В гості до бабусі”, “Колискова для мами”, “Музика рідного дому” – лише деякі з конкурсних творів. Рядки, винесені у заголовок, – теж з пісні, що звучала зі сцени.

Учасник конкурсу з Шишак Едуард Гавриленко.

Учасник конкурсу з Шишак Едуард Гавриленко.

Переможцями обласного етапу конкурсу “Таланти багатодітної родини” 2014 року стали у номінаціях: “Образотворче мистецтво” – Святослав Цібезов (Полтава), Артур Аленін (Василівка Полтавського району), Марія Баранова (Абазівка цього ж району), Вероніка Шиш (Кременчук); “Декоративно-ужиткове мистецтво” – Карина Олексенко (Семенівка), Вікторія Пилипенко (Іванове Селище Глобинського району), Максим Сірик (Решетилівка), Ангеліна Пруніс (Кременчук); “Музичне мистецтво” – Сергій Кондратенко (Полтава), Анна-Марія, Тарас-Захарій і Нестор Хомин (Полтава), Марина Аленіна (Василівка Полтавського району); “Хореографія” – Яна Боринська (Полтава), Юлія Бігдан (Полтава), Анюта Брілевська, Ірина Кудящева (Долина Полтавського району); “Художнє та авторське читання” – Олександр Родзянко (Решетилівка), Борис Павлусь (Горбанівка Полтавського району), Людмила Калініченко (Велика Бузова Шишацького району); “Оригінальний жанр” – Маргарита Бивальцева, Олена та Єлизавета Любченки (всі – Полтава); “Вокал” – Олександра Гаврилко (Полтава), Марта Баган (Мелюшки Хорольського району), Каміла Ситник (Полтава), Жанна Білієнко (Кременчук); “Патріотична пісня”: Усама Раад Худар (Полтава) – пісня “Пусть всегда будет солнце”, Ксенія Гребенюк (Решетилівка) – “Заспівай, родино”, Ілона та Артур Мураховські (Велика Бузова Шишацького району) – “Моє село”, Катерина Баранова (Абазівка Полтавського району) – “Цей край, де я родилась і живу”.
Вітаємо переможців і учасників та бажаємо нових творчих злетів юним талантам!

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.