Єдиний науковий простір

Для учених Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського вже стало традиційним проведення міжнародних науково-практичних заходів разом із зарубіжними колегами. Цікавою у цьому сенсі є Х Міжнародна науково-технічна конференція “Розробка, використання і екологічна безпека сучасних гранульованих і емульсійних вибухових речовин”, яка відбулася у Словаччині під егідою Міністерства освіти і науки України. Її організаторами виступили КрНУ та Державний технічний університет міста Кошице. Свідченням високого рівня, актуальності тематики і значення конференції для налагодження українсько-словацьких зв’язків стала участь представників генерального консульства України у Словаччині, керівництва Кошицького державного технічного університету, провідних фахівців гірничої галузі з України, Словаччини, Польщі, Росії, Молдови, інших країн.
Кременчуцьку делегацію очолював ректор КрНУ, професор Михайло Загірняк. За його словами, тематика конференції охоплювала широке коло питань, пов’язаних із розробкою та застосуванням емульсійних вибухових речовин у гірничодобувній промисловості, сучасними технологіями вибухових робіт, безпечністю використання вибухових матеріалів, екологічними проблемами та охороною праці на гірничих підприємствах. Усі ці питання є базовими для університету, тож кременчуцьким ученим було чим поділитися з колегами.
Під час перебування у Словаччині викладачі з Полтавщини ознайомилися з новими напрямами діяльності Кошицького державного технічного університету. Насамперед їм було презентовано сучасні проекти, здійснені при фінансовій підтримці ЄС. Серед них – бібліотека з доступом до наукометричної бази даних, експериментально-лабораторний комплекс, що дозволяє проводити дослідження, пов’язані з використанням альтернативних джерел енергії, комплекс для дослідження динаміки й міцності машин та їх вузлів, а також проект “Розумний дім”.
Як зазначив Михайло Загірняк, досягнуто домовленості про спільну українсько-словацьку підготовку магістрів, а також залучення КрНУ до міжнародних проектів. Зокрема йдеться про участь кременчуцьких викладачів і студентів у освітній програмі “Еразмус Мундус”, яка є найуспішнішою та найвідомішою серед освітніх програм ЄС. Українцям вона відкриває 146 магістерських та 43 докторські програми. Минулого року магістерські та докторські заявки були подані студентами з більш як 20 ВНЗ України. У результаті конкурсу вони отримали можливість навчатися в Нідерландах, Німеччині, Бельгії, Франції, Великій Британії та інших країнах ЄС, вивчаючи механіку, системну динаміку, викладання іспанської мови, промисловий менеджмент, лісове господарство, інженерію, конструювання кораблів, журналістику, економіку та право.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.