Шляхи стабілізації та розвитку

Визначити шляхи стабілізації та поступального розвитку соціально-економічної сфери Полтавщини – завдання, на виконання яких мають спрямувати першочергові зусилля департаменти, управління й відділи облдержадміністрації в поточному році – таким було головне питання порядку денного наради, яку провели голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук та голова обласної ради Петро Ворона.
Розпочалася робота зібрання з розгляду стану розрахунків у комунальній сфері області. Зокрема зазначалося, що, незважаючи на те, що споживачі розраховуються за надані послуги майже на 96 відсотків, обласне комунальне підприємство “Полтававодоканал” лише 52 відсотки коштів сплатило за спожиті енергоносії енергогенеруючим компаніям. Така ситуація склалася через різницю в тарифах, яка становить понад 270 мільйонів гривень. В аналогічній ситуації знаходяться ПАТ “Полтаваобленерго” та ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”, які теж мають борги через різницю в тарифах. Нарікали керівники комунальних підприємств на відсутність коштів для модернізації основних фондів підприємств. Констатувалося, що, на жаль, доведеться вдаватися до непопулярних заходів – перегляду тарифів на комунальні послуги.
На чому можна зекономити кошти, а які обласні програми залишити для реалізації в повному обсязі? Пропозиції щодо цього розглядали учасники наради.
Винести на розгляд чергової сесії облради програму, що реалізується за співпраці з ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, запропонувала директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович:
– У нас є можливість додатково залучити в область кошти на проект у сфері енергозберігання, додавши при цьому свої 275 тисяч гривень. Має бути продовжена й програма підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення іміджу та розвитку міжнародного співробітництва. А також програми “Модернізація – стратегічний розвиток Полтавщини” та підтримки малого підприємництва, – зазначила Олена Адамович.
Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов запропонував продовжити дію програм соціального розвитку сільських населених пунктів, яка на 70 відсотків зорієнтована на залучення коштів інвесторів; підвищення родючості грунтів та розвитку галузі тваринництва. Він також доповів про підготовку й початок весняно-польових робіт, зазначивши, що в агроформуваннях області достатня кількість пально-мастильних матеріалів, насіння та мінеральних добрив.
Директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко доповіла про стан забезпечення соціальних статей видатків.
На нараді констатувалося, що освітні заклади розпочали підготовку до оздоровчого періоду школярів, хоча не повністю проведений розрахунок за минулорічні послуги таборів відпочинку. Нині ж слід проводити поточний ремонт оздоровчих закладів.
Йшлося також про необхідність завершення вивезення пестицидів, проведення робіт із реконструкції колекторів водоканалу та очисних споруд протитуберкульозного диспансеру. Було розглянуто ряд поточних і перспективних питань функціонування інших галузей народногосподарського комплексу області.
Після доопрацювання й узагальнення висловлені на нараді пропозиції будуть розглянуті в постійних комісіях ОР, а потім – винесені на розгляд чергової сесії обласної ради.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.