“Любов к Отчизні де героїть…”

Напередодні так званого кримського референдуму в центрі України (до північних і східних кордонів якої стягнуто військову техніку “братньої” північної держави, а на півдні, мов сарана, метушаться “зелені чоловічки”), у Полтаві, на площі перед адміністративним будинком, що по вулиці Жовтневій, 45, відбувся культурно-мистецький марафон “Україна єдина!”
Може, вперше на такому зібранні, які тут відбуваються вже постійно, люди почувалися урочисто: у тому, звісно, відіграв свою роль і культурно-мистецький напрямок заходу, але головна причина все ж у відчутті єдності, згуртованості, впевненості у своїй правоті, у готовності до кінця стояти за правду й боротися за мир на рідній землі – в єдиній і соборній Україні. А над усім – ще й віра у те, що ці новітні несподівані агресори одумаються, зупиняться, що Господь почує наші молитви.
З молитви “Отче наш” і почався марафон – її тихо й побожно, як у храмі, повторювали усі присутні за архієпископом Полтавським і Кременчуцьким УПЦ КП Федором, але вона разом із тим чутно летіла в небеса.
DSC_0148– Сьогодні біля нашого порога стоїть брат, який ставиться до нас вороже, – сказав зокрема владика. – Путін порушує Божі заповіді. Одна з них говорить: “Не свідчи неправдиво”. Це сказав Бог, а не людина. А ми чуємо як брехнею намагаються виправдати свої дії. Ще одна заповідь говорить: “Не пожадай того, що є у ближнього твого”. Не пожадай його землі, не пожадай його майна… І тут Путін порушує заповідь Божу. Але найгірше, що він, очевидно, хоче порушити ще одну заповідь – “Не вбий!” Болить серце і душа, коли чуєш неправду, і ми маємо протистояти злу, не бути байдужими – кожен із нас повинен зробити щось для своєї Батьківщини – поміркувати й визначити, що саме може зробити кожен із нас.
У ході марафону повідомлялося про те, що у патріотичному пориві полтавці записуються добровольцями у військкомати на випадок можливої мобілізації, для жінок організовуються навчальні медичні курси, збираються кошти для наших військовослужбовців – тож є змога кожному проявити громадянську позицію у міру власних можливостей.
Уже традиційно хвилиною мовчання учасники зібрання вшанували пам’ять Небесної сотні й разом із заслуженим артистом України Валерієм Соколиком виконали Гімн України.
– Знаючи українську історію, ми пам’ятаємо, скільки разів нашу благодатну, багатющу землю намагалися загарбати, скільки вона була зневолена. І ось після здобуття незалежності, коли минуло лише трохи більше двадцяти років, ми знову стикаємося із загрозою, стоїмо перед викликом. Але свободу неможливо здолати – народ, який плекає волю, не здолати, – наголосив голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. – Тепер ми бачимо, як цілеспрямовано роками знищували нашу армію, а нам здавалося, що це неважливо, бо ж війни не буде. Тепер розуміємо, що армія потрібна, а для її фінансової підтримки потрібна розвинута промисловість, тому для влади це першочергове завдання. Я підтримуватиму і розвиватиму промисловість краю, щоб ми могли дати гідну відсіч, щоб ми на власних танках могли вийти назустріч загарбникам, якщо будуть такі виклики. Але сьогодні маємо головне – український дух свободи, який не здолати!
Голова обласної ради Петро Ворона почав свій виступ із промовистих рядків “Енеїди” нашого славного земляка Івана Котляревського:
“Любов к Отчизні де героїть,
Там сила вража не устоїть,
Там грудь сильніша від
гармат”.
І підтвердив їх так само промовисто:
– З початку російської агресії до наших військкоматів прийшли тисячі добровольців. Найменшому – 15, найстаршому – 73 роки, і вони вимагали: “Записуйте, ми будемо захищати свою Вітчизну, свою Україну!” Приходили вірмени, татари, росіяни, та, звичайно, найбільше – українців. Ми стали справжньою нацією, ми стали українцями… І даремно вони думають, що нас можна зламати. Ні, не можна подолати той народ, який став вільним, за свою свободу заплатив кров’ю найкращих своїх синів і дочок. Сьогодні Полтавщина живе звичним життям – тривожно, але живе, працює, навчається… І ніхто нас не зупинить, нас ніхто не переможе!
Ведучий марафону, громадський активіст Євген Лопушинський, котрий спершу звернувся до присутніх, читаючи вірша Володимира Сосюри “Любіть Україну!”, поміж виходами промовців оголошує виступи учасників концертної програми. А тим часом активісти громадської ініціативи “Бойкот російських товарів” роздають листівки із закликом відмовитися від купівлі товарів країни-окупанта. Полтавці тримають прапори і плакати з патріотичними гаслами, молодь прикрасила одяг національною символікою, жінки різного віку підходять до телекамери і беруть участь у запису відеозвернення до росіян із закликами не допустити війни, щоб викласти його в Інтернеті.
Із палкими промовами на захист державного суверенітету України, проти ворожої агресії виступили в рамках марафону відомі політичні та громадські діячі Полтавщини, науковці, митці. Серед них – голова обласної організації всеукраїнського об’єднання “Свобода” Роман Чабановський, перший заступник голови обласної організації ВО “Батьківщина” Олег Пругло, письменник, професор, доктор філологічних наук, академік, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Микола Степаненко і студентка університету Мирослава Сахно, голова обласної організації партії “За Україну” Олег Пустовгар, народний депутат України кількох скликань, голова обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” Микола Кульчинський, інші промовці.
Лідер громадського об’єднання “Полтавський автомайдан” Андрій Баранов розповів про щойно здійснену конкретну акцію – поїздку автомайданівців із продуктами у подарунок від полтавських фермерів до військових Кременчуцького ракетно-артилерійського полку. Наразі головне завдання об’єднання – підтримати Збройні сили України, зазначив він, а в разі потреби – стати поруч із бійцями зі зброєю в руках.
“Крим – це Україна!”, “Слава Україні!” – “Героям слава!” – ці гасла лунали над полтавським Майданом, а коли ведучий повідомив, що якраз у ці хвилини триває багатотисячний мітинг у Москві – хода “Проти возз’єднання Криму з Росією”, полтавці почали скандувати: “Росія, вставай!”
Напередодні на ОДТРК “Лтава”, вдруге за тиждень, проходив телерадіомарафон із засудженням російської агресії та на захист суверенітету нашої держави “Україна єдина! Ні – російській агресії!” Упродовж п’яти годин в ефірі до полтавців зверталися і відповідали на запитання глядачів громадські діячі, історики, науковці, представники різних політичних партій та національних меншин, лідери Майдану, молодь.
У ході телерадіомарафону відбувся також прямий телефонний зв’язок із журналістами кримсько-татарської редакції телебачення ДТРК “Крим”. Зокрема журналіст Шевкет Ганієв розповів про ситуацію і роботу колег в умовах окупації і нагнітання агресії з боку російських військових.
Палкі патріотичні програми підготували полтавські професійні й аматорські колективи та виконавці, які виступили в культурній програмі марафону просто неба.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.