Мистецтво двох “Т”, або Як оминути депресію

“Здоровій людині багато чого треба, а хворій – лише здоров’я”. І хто заперечить цей афоризм з популярної книжки класика сучасної літератури Ірини Вільде?
У наш перенасичений інформацією вік причин для нервових зривів не бракує: сімейні негаразди, кар’єрні невдачі, втрата близьких людей, зрештою, проблема самотності. Але депресія може захопити людину й без видимої причини. Ви читали роман Джека Лондона “Мартін Іден”? Для героя цього роману, котрий досяг усього, чого прагнув, “життя стало болючим, як яскраве світло для людини з хворими очима…”
А що змусило самого Джека Лондона в розпалі слави накласти на себе руки? “Все прекрасно, все чудово”, – написав на серветці один генерал, і, доки гості пили за його подальші успіхи, ювіляр застрелився на веранді своєї дачі. Чого йому бракувало? І чому не стріляються ті, хто опустився на саме дно?
Слід пам’ятати, що депресія не є карою за те, що ви “погана” людина, чи наслідком почуття провини, ознакою слабкості. За даними ВООЗ, нині 120 мільйонів людей на планеті хворіють на депресію, а в 2020 році вона вийде на друге місце у світі серед захворювань, які призводять до тимчасової непрацездатності людей. На кожного чоловіка, котрий потерпає від депресії, – дві жінки з таким же діагнозом.
Де ж шукати розраду? В лікарів, на природі, у духовному зв’язку зі своїм родом, релігії?
У древніх цивілізаціях сім’ю ставили на перше місце, адже від неї можна мати підтримку за будь-якої ситуації. Як гармонізувати духовний зв’язок зі своїм родом? Перш за все навчіться поважати й прощати своїх батьків. Ставтеся до їхніх недоліків з гумором.
Полегшіть собі життя – позбавтеся речей, які вам не потрібні, задля цього покличте на допомогу родичів і друзів. Зустрічайте осінь яскравими думками, створіть вдома атмосферу творчого куражу, надихайте своїх гостей гарним настроєм і самі навчіться радіти змінам. Задля цього вдома проекспериментуйте з кольором стін, меблями. Частіше робіть собі подарунки. Нехай незначні, наприклад, з’їжте банан, що підтримує добрий настрій, прийміть ванну з бульбашками, подивіться на захід сонця, хай навіть через віконне скло. Пройдіться вечірніми вулицями міста, послухайте улюблену музику, запаліть вдома свічки, аромaлампу. Замість спілкування по мобільному телефону провідайте тих, хто вам дорогий і близький. А ще не забувайте розмовляти зі своєю половинкою мовою любові, через слова симпатії, допомогу, подарунки.
Пам’ятайте, що уникнути депресивних станів мало кому вдається. Немов шуліка, нападають вони на синього птаха радості, що гніздиться у наших душах, незалежно від соціального стану людини та життєвих обставин. Для того ж, щоб побороти депресію, оволодійте мистецтвом двох “Т” – терпінням і толерантністю – ворогами депресії у царині духу.

Світлана ПОЛІЩУК.
м. Полтава.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.